latinica  ћирилица
27/08/2024 |  17:09 ⇒ 17:13 | Autor: TANЈUG

Austrija: Neurohirurškinja optužena jer je dozvolila kćerki da učestvuje u operaciji

Austrijska neurohirurškinja čije ime nije saopšteno nalazi se pod istragom zbog sumnje da je dozvolila svojoj kćerki od 13 godina da aktivno učestvuje u operaciji i izbuši otvor u lobanji pacijenta.
Operaciona sala (Foto: EPA-EFE/MORGAN SETTE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT/ilustracija) -
Operaciona sala (Foto: EPA-EFE/MORGAN SETTE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT/ilustracija)

Nakon nesreće u šumi, koja se dogodila u januaru ove godine, 33-godišnji pacijent prebačen je u Univerzitetsku bolnicu u Gracu sa ozbiljnim povredama glave, prenio je britanski Telegraf.

Hirurškinja je tada dozvolila svojoj kćerki tinejdžerki da aktivno učestvuje u operaciji, koja je uključivala otvaranje lobanje pacijenta, piše austrijski list Kronen cajtung.

Operacija je navodno prošla bez komplikacija, da bi anonimna prijava sa optužbama stigla državnom tužilaštvu tek u aprilu. Nakon toga, policija je u julu obavijestila navodnu žrtvu o slučaju.

Kronen cajtung je prenio da su hirurškinja i još jedan specijalista koji je bio prisutan tokom operacije otpušteni.

Povodom čitavog slučaja oglasio se i advokat oštećenog Peter Frajberger.

- Ležiš tamo, nevoljno, bez svijesti i postaješ zamorče. Ovo ne bi trebalo da bude moguće. Ovo ne bi trebalo da se dogodi - rekao je on, dodajući da svi koji su bili prisutni tokom operacije treba da podijele odgovornost.

On je najavio da će tužiti čitav tim koji je prisustvovao operaciji i tražiti odštetu.

Advokat je dodao da niko iz bolnice nije kontaktirao sa žrtvom da se izvini ili objasni, i da je to odsustvo dostojanstva.

Bolnica u Gracu je navela da je istraga protiv tima hirurga u toku ali da nema konkretnih dokaza da je i sama kćerka ljekarke učestvovala u operaciji.

Oni su izrazili duboko žaljenje zbog incidenta i uputili izvinjenje zbog incidenta.