latinica  ћирилица
27/08/2024 |  17:48 ⇒ 17:49 | Autor: TANЈUG

Slovenija spremna za predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN

Povodom preuzimanja jednomjesečnog predsjedavanja Savjetom bezbjednosti UN 1. septembra, slovenački ambasador Samuel Žbogar je izjavio da je Slovenija spremna i da je ovo najprestižnije vrijeme za predsjedavanje, jer se poklapa sa zasjedanjem na visokom nivou Generalne skupštine.
Ljubljana - Foto: RTRS
LjubljanaFoto: RTRS

On je dodao da najveći izazov vidi u polarizaciji unutar Savjeta bezbjednosti u vrijeme kada se svijet suočava sa najbrutalnijim sukobima od Drugog svjetskog rata.

- Prošle godine zabilježen je najveći broj civilnih žrtava u sukobima, uz masovno kršenje Povelje UN, rezolucija i sankcija - rekao je Žbogar u intervjuu za STA.

Prema njegovim riječima, na sjednici 25. septembra generalni sekretar UN Antonio Gutereš će podnijeti izvještaj sa ciljem da podstakne Savjet bezbjednosti u trenutku kada svijet ide u pogrešnom pravcu.

- Fokusiraćemo se na tri sukoba za koje smatramo da Savjet bezbjednosti ne igra ulogu koju bi trebalo: Ukrajina, Gaza i Sudan - rekao je on.

Tokom slovenačkog predsjedavanja, takođe će biti najmanje tri diskusije o Bliskom istoku. Јedna će se odnositi na izraelska naselja na Zapadnoj obali, druga će se fokusirati na humanitarnu pomoć, a planiran je i neformalni sastanak sa liderima Arapske lige.