latinica  ћирилица
27/08/2024 |  16:58 ⇒ 16:59 | Autor: Agencije

Ukinuta zabrana kupanja na plaži u Ičićima

Hrvatska državna inspekcija ukinula je zabranu kupanja na dijelu plaže Ičići, gdje je prije desetak dana zabranjeno kupanje zbog povećane vrijednosti bakterije ešerihije koli u moru, te je kupanje sada dozvoljeno na čitavoj plaži, a more je čisto.
More - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
MoreFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Iz Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije navode da su, nakon što je komunalno preduzeće Liburnijske vode otklonilo sve moguće uzroke onečišćenja na istočnom dijelu plaže, službeni rezultati Zavoda i interne analize u posljednjih šest dana potvrdili da je more sada čisto.

Na osnovu rezultata analiza, inspekcija je ukinula zabranu kupanja i uklonjena je tabla s upozorenjem na istočnom dijelu plaže Ičići.

Državna inspekcija je prije desetak dana postavila tablu zabrane kupanja na tom dijelu, jer su u moru na početku te plaže bile povećane vrijednosti bakterije ešerihije koli. 

Zavod za javno mzdravstvo je 14. avgusta uzeo uzorke vode na analizu i utvrđene su povišene koncentracije zarazne bakterije.  Analiza je ponovljena 16. avgusta i dva uzorka su opet bila nezadovoljavajuća.

Analiza vode na tom dijelu plaže u Ičićima nastavljena je do prestanka onečišćenja.