latinica  ћирилица
27/08/2024 |  20:53 ⇒ 21:21 | Autor: TANЈUG

Izložba "Portreti na ikoni" u Galeriji Kolarčeve zadužbine

Međunarodna, kolektivna, žirirana izložba "Portret na ikoni" otvorena je večeras u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu.
Izložba "Portreti na ikoni" (Foto: TANJUG/ KALEDIOSKOP/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ) -
Izložba "Portreti na ikoni" (Foto: TANJUG/ KALEDIOSKOP/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ)

Izložbu su otvorili direktorka Kulturnog centra Kaleidoskop Gordana Tadić i episkop toplički Petar, vikar patrijarha srpskog Porfirija.

Tokom trajanja izložbe, do 7. septembra publika ima priliku da vidi 73 rada od 60 autora iz zemlje i inostranstva, žirirana po najvišim kriterijumima.

Peta po redu, godišnja izložba sakralne umjetnosti, na kojoj izlažu autori selektovani od strane uglednog žirija od 2024. dobila je međunarodni karakter.

U organizaciji Kulturnog centra Kaleidoskop i po pozivu Umjetničkog savjeta uz umjetnike iz Srbije i regiona, a uz blagoslov patrijarha Porfirija izlagaće umjetnici iz Rumunije, a u Galeriji Kolarčeve zadužbine tokom trajanja izložbe biće održane radionice sa gostima iz inostranstva.

Uz presjek najboljeg sakralnog stvaralaštva domaćih autora u protekloj godini publika će moći da vidi selekciju radova četiri eminentna umjetnika iz Rumunije: Mihai Komana, Andreja Musata, Kristine Raileanu i Tome Čituka.

Tokom trajanja izložbe Galerija Kolarca biće i mjesto direktnog susreta umjetnika i zainteresovane javnosti. 28. i 29. avgusta od 16-20 časova biće održane radionice na kojima će umjetnici iz Rumunije, profesori Akademije u Bukureštu zajedno sa profesorima beogradskih akademija uživo slikati ikone i uz razmjenu sa prisutnim umjetnicima iz Srbije prenositi svoja znanja.

Radionice su otvorene za javnost, tako da će i posjetioci Galerije imati jedinstvenu priliku da na licu mjesta dožive proces stvaranja sakralnih djela.

Ikone će na licu mjesta slikati: profesor Akademije SPC dr Todor Mitrović, jedan od naših najvećih freskopisaca Vladimir Bata Kidišević, docent Akademije SPC dr Miodrag Milutinović i profesori Akademije u Bukureštu Mihai Koman i Andrej Musat.