latinica  ћирилица
28/08/2024 |  10:12 ⇒ 11:31 | Autor: Večernje novosti

Sud u Zadru kaznio članove krajiške pjevačke grupe

Opštinski sud u Zadru osudio je dvojicu članova krajiške pjevačke grupe Јandrino jato.
Sud - Foto: RTRS
SudFoto: RTRS

Njih je prekršajni sud osudio na novčane kazne zbog toga što su 2022. u Mrkonjić Gradu na javnoj priredbi izvodili pjesme "Јovan Dalmatinac" i "Marširala kralja Petra garda", pišu Novosti.

- Pjesme ovakvog sadržaja kod građana izazivaju nemir, posebno kod građana koji su bili direktno izloženi ratnim stradanjima, razaranjima i patnji, te se ovakvim ponašanjem remeti suživot hrvatskih građana Hrvatske i građana srpske nacionalnosti - navode iz Opštinskog suda.

Takođe, srpski pjevač Rajko Lalić uhapšen je u Hrvatskoj sredinom avgusta prošle godine. On je je morao da provede 15 dana u hrvatskom zatvoru.

Novosti navode da zvanični Zagreb želi da spriječi da se Srbi u Hrvatskoj okupljaju, te je tako nedavno uhapšen i 15 dana u zatvoru proveo i advokat Nemanja Berić.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, po kome je kažnjen i pjevač Davor Oluić, Hrvatska je donijela 7. maja prošle godine. On je morao da plati kaznu od 1.000 evra samo zbog toga što je okačio snimak pjesme "Јovan Dalmatinac" koju je pjevao 2021. u Novom Sadu.