latinica  ћирилица
28/08/2024 |  15:39 ⇒ 16:02 | Autor: RTRS

Petronijević: VSTS vrši glavni pritisak

Advokat Goran Petronijević izjavio je danas, nakon ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloši Lukiću, da je Sud BiH donekle raumio zahtjev odbrane o neophodnosti izvođenja Aneksa 10 kao primarnog na koji se Tužilaštvo pozvalo u optužnici, ali i da se čulo da Viski sudski i tužilaški savjet vrši glavni pritisak, tražeći hitnost u procesu.
Goran Petronijević - Foto: RTRS
Goran PetronijevićFoto: RTRS

Petronijević je novinarima rekao da se tu ne radi o nekom dodatnom dokazu, već o osnovnom dokazu koje je Tužilaštvo predložilo u svom optužnom aktu, bez čijeg izvođenja taj optužni akt ne postoji.

- Odbijanje Tužilaštva BiH da izvede Aneks 10 kao dokaz iz bilo kojih razloga, oni se nisu izjasnili zbog čega, i nejasnoće u pravcu prihvatanja ili razumijevanja Suda te takve njihove odluke je prosto nevjerovatna. To bi bilo koji ozbiljan sud kod ovakvaog stanja stvari, optužnicu vratio na početak - naglasio je Petronijević i dodao da neizvođenje takvog dokaza, koji je osnov optužnice, nerazumljivo je i predstavlja odustajanje Tužilaštva.

Petronijević je skrenuo pažnju i na činjenicu da je sudija danas odredio tri ročišta u septembru, tokom kojeg se u BiH vodi predizborna kampanja, ocijenivši to kao ometanje Dodikove kampanje.