latinica  ћирилица
28/08/2024 |  18:26 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Srpska i odbrana njenih interesa nemaju cijenu; Srpska će pobijediti (VIDEO)

Kao i do sada, veliki broj građana i predstavnika društvenog i političkog života Srpske i tokom današnjeg ročišta dalo je ogromnu podrušku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću.
Okupljanje pred Sudom BiH - Foto: RTRS
Okupljanje pred Sudom BiHFoto: RTRS

Okupljeni ispred Suda BiH dočekali su ih aplauzom i još jednom ocijenili da je ovaj proces farsa i politička namještaljka koja nema veze sa pravom i pravdom.

- Ni vrućine ni padavine neće nas spriječiti da i dalje dolazimo i dajemo podršku predsjedniku Srpske - kaže Goran Starčević, jedan od više stotina Dobojlija koliko ih je stiglo pred Sud BiH.

Kadija te tuži, kadija ti sudi – u Sarajevu se potvrđuje ono što je Kočić pisao u neka davna vremena.

Danijel Egić ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske istakao je da je suđenje jedna farsa i da je sve unaprijed režirano.

- Istrukcije se dobijaju iz stranih centara moći, to nema veze ni sa pravom ni sa pravdom - dodao je on.

I ovaj put treba i uvijek, dodaje pravnik Ognjen Tadić, treba naglasiti da je ovo zapravo suđenje BiH.

- Јer se pokušava suditi po nečemu što nije zakon i po volji nekoga ko eto nije čak ni visoki predstavnik i osuditi nekog ko je zvanični predstavnik naroda - smatra Tadić.

Da je ovaj proces suđenje za svakog čovjeka koji živi u BiH, naglašava i Srđan Amidžićministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

- Јer ukoliko budete na ovakvom jednom primjeru došli u situaciju da su urušene sve norme kako zakonske, tako ono što je normalno, vi imate situaciju da se nijedan čovjek koji živi u BiH se neće moći osjećati sigurno)

Sudi se, a ne postoji nikakva krivica – jedina krivica je to što predsjednik Republike brani Srpsku i želi da ostanu sva njena ovlašćenja dobijena Dejtonom.

- Želi se da se ukine Republika Srpska i na ovaj način i na mnoge druge načine, i finansijske i tako dalje, da bi se napravila unitarna BiH, ali bez obzira na sve te pritiske mi ćemo to izdržati i postaćemo još jači nego što smo sada - navela je Zora Vidović ministar finansija Republike Srpske.

Sudi se Srpskoj, ali će presuda biti izrečena BiH, jer je ovo politički, a ne pravni proces, ističe Radovan Kovačević.

- To vam jasno kaže da je osuđujuća presuda protiv BiH već donesena i da ta presuda glasi da BiH nije suverena zemlja nego da je BiH jedna kolonija u kojoj ne vladaju zakoni nego vlada sila stranih moćnika - poučuje Radovan Kovačević delegat u Klubu Srba Doma naroda PS BiH.

A cilj procesa, kako je još jednom istaknuto, jeste politička diskvalifikacija Dodika .

- Glavni sudija ovog suđenja je u suštini ambasador Majkl Marfi iz američke amabasade, a ovo su samo izvođači radova u Sudu BiH - rekao je Željko Budimir ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Staša Košarac zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara smatra da posljedica ovakvog političkog progona - maligni uticaj dvojca, a to su, dodaje, Šmit i Marfi.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i pravnik Mladen Ilić istakao je da ovo nije suđenje, već politički proces koji traje već dugo, a čiji je cilj na početku bio da se predsjednik Republike Srpske neosnovano osudi što prije, ali u tome nisu uspjeli pa se postupak neočekivano odužio.

Ovaj proces pokazuje da Republika Srpska i odbrana njenih interesa nemaju cijenu i da će na kraju Srpska pobijediti – ističu brojni građani . Dolaziće pred Sud BiH i davati podršku Dodiku i Lukiću sve dok se,kažu,ova farsa ne završi.