latinica  ћирилица
28/08/2024 |  16:17 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Sjećanje na akciju oslobađanja Smoluće

Parastosom i prigodnim komemorativnim programom u Bijeljini će 30. avgusta biti obilježena 32. godišnjica operacije oslobođenja iz obruča sela Smoluća.

Združene jedinice Vojske Republike Srpske herojskim probojem oslobodile su koridor do ovog sela nedaleko od Lukavca i evakuisale 7.500 srpskih civila iz višemjesečnog neprijateljskog okruženja.

Vojna operacija "Smoluća" jedna je od najhumanijih bitaka Odbrambeno-otadžbinskog rata u kojoj je oslobođeno stanovništvo tri sela koje je 90 dana preživljavalo u katastrofalnim uslovima u potpunom neprijateljskom okruženju. Tokom blokade ubijeno je 77 mještana.

Aleksa Lazarević, komandir jedninice Tobutski sokolovi, kaže da su mještani bili u potpunom okruženju i da nisu imali liječenje, ni adekvatnu medicinsku zaštitu.

- Ranjenicima su odsijecane noge bonsecima. Humanitarna katastrofa je trajala 90 dana - istakao je on.

Savo Cvjetinović kaže da su imali informaciju da postoji naredba komandanta Tuzlanskog korpusa tzv. Armije BiH, da se ovo područje etnički očisti, da se pobiju i unište ljudi koji su bili u okruženju.

Oko 500 izuzetno motivisanih boraca Vojske Republike Srpske suprotstavilo se višestruko brojnijim i dobro naoružanim snagama Tuzlanskog korpusa koji je tada imao oko 80.000 pripadnika. Probojem neprijateljskih linija iz pravca Ozrena, koji je trajao tri dana, komandovao je general Budimir Gavrić.

Zoran Zarić, veteran Garde Panteri, istakao je da je sadejstvovalo više jedinica Vojske Republike Srpske sa više prostora, ali da je Garda Panteri bila udarna pesnica, što je za njih bila velika čast.

Budimir Gavrić, komandant operacije, podsjetio je da je u ovoj operaciji poginuo 51 srpski borac i osam srpskih civila.

Na konferenciji za novinare, koju je organizovalo Udruženje veterana Garde Panteri rečeno je da je ipak u potpunosti sprovedeno etničko čišćenje ovog dijela BiH i da u Smolući danas skoro da i nema Srba povratnika.