latinica  ћирилица
29/08/2024 |  16:25 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Novu školsku godinu počeće više od 117.500 učenika osnovnih i srednjih škola

Nova školska godina u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, drugog septembra, za više od 117.500 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja, izjavila je ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić.
Učenici - Foto: RTRS
UčeniciFoto: RTRS

Stojičićeva je istakla za Srnu da će sa radom u punom kapacitetu početi više od 18.000 zaposlenih u školama i da su, prema informacijama aktiva direktora, stvoreni svi uslovi da nastava može da počne u novoj školskoj godini.

Prvi razred osnovnih škola upisalo je 8.957 učenika, a prvi razred srednjih škola 9.505 učenika.

Stojičićeva je navela da će konačan broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole biti poznat nakon što se 30. septembra završi godišnji program rada škola.

Ona je napomenula da se još traže pozitivni uslovi kako bi mogla da krene školska godina u Modriči gdje su aktuelna isparavanja nakon požara i da se očekuje da nadležne institucije daju konačnu riječ.

Prema njenim riječima, više informacija o tome će biti sutra, ali će u svakom slučaju slušati struku.

Kada je riječ o nastavnom planu i programu, ministar prosvjete kaže da je formirano novo ogledno odjeljenje u Banjalučkoj gimnaziji i da je riječ o smjeru sportska gimnazija.

Stojičićeva je napomenula da je predmet Humanost i bezbjednost proistekao iz programa realizacije mjera u borbi protiv nasilja u školama i da bi trebalo da zaživi kao fakultativan predmet.

Ona kaže da je u srednjim školama u planu procjena programa koji su definisani prije četiri godine, kao i njihova ocjena, dok su ostali predmeti po nastavnom planu i programu.

O interesu učenika za određene srednje škole, Stojičićeva je rekla da je najviše upisanih u srednje četvorogodišnje stručne škole, a da postoji određen procenat za zanimanje trećeg stepena, te da su u fokusu struke elektrotehnike, mašinstva i medicinska, što se ponavlja iz godine u godinu.

I ove školske godine lokalne i poslovne zajednice pružiće podršku za 15 deficitarnih zanimanja.

- Smatramo da će to biti jedan podsticaj kao i do sada da nam zanimanja trećeg stepena i dalje budu u fokusu jer su ona neophodna za našu privredu - zaključila je Stojičićeva.