latinica  ћирилица
28/08/2024 |  22:00 ⇒ 29/08/2024 | 07:15 | Autor: RTRS

Francuski sud odredio kauciju Durovu i zabranio mu da napušta Francusku

Osnivač Telegrama Pavel Durov stavljen je pod sudski nadzor i zabranjeno mu je napuštanje francuske teritorije, saopštilo je parisko tužilaštvo. Uz to, ruski preduzetnik mora da uplati kauciju od pet miliona evra, saopštiile su večeras RIA novosti.
Zgrada tužilaštva u Parizu (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA) -
Zgrada tužilaštva u Parizu (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

Nakon toga, kako se ističe, dužan je da se javlja policiji dva puta nedeljno.

Tužioci optužuju Durova za šest krivičnih djela, uključujući upravljanje onlajn platformom u svrhu obavljanja nezakonitih transakcija.

Pavel Durov je priveden na pariskom aerodromu Le Burže 24. avgusta. Tužilaštvo glavnog grada Francuske saopštilo je da je preduzetnik stavljen u pritvor radi ispitivanja u okviru predmeta koji je 8. jula pokrenut "protiv neimenovane osobe" zbog sumnje za 12 krivičnih djela.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla ranije da je Moskva zatražila pristup Durovu od francuskih vlasti, ali Pariz smatra da je njegovo francusko državljanstvo primarno.

Durov je rođen u Rusiji i ima državljanstvo nekoliko zemalja, uključujući Francusku. Priveden je u subotu na pariskom aerodromu pod optužbom za kriminalnu upotrebu njegove aplikacije Telegram, uključujući terorizam, trgovinu drogom, pranje novca i prevaru.