latinica  ћирилица
29/08/2024 |  07:16 ⇒ 07:48 | Autor: TANЈUG

Tajfun Šanšan pogodio Јapan, najmanje tri osobe poginule (FOTO/VIDEO)

Najmanje tri osobe su poginule danas na jugozapadu Јapana, koji je pogodio tajfun Šanšan sa obilnim padavinama i veoma snažnim udarima vjetra, zbog čega je bez struje ostalo više od 250.000 domaćinstava, a takođe je obustavljen ili otežan vazdušni i željeznički saobraćaj.
Tajfun u Јapanu (foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY) -
Tajfun u Јapanu (foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY)

Tajfun, sa udarima vjetra do 198 km na sat, jutros se spustio na kopno blizu grada Satsumasendai, na jugozapadnom ostrvu Kjušu, saopštila je meteorološka agencija.

Tri osobe su poginule, jedna se vodi kao nestala, dvije su teško povrijeđene, a pet je zadobilo lakše povrede zbog tajfuna, saopštio je sekretar japanske vlade Јošimasa Hajaši, prenosi Rojters.

- Pošto se ovaj tajfun kreće sporo, ukupna količina padavina mogla bi biti prilično velika - rekao je Hajaši na konferenciji za novinare.

Vlasti su upozorile da bi oluja mogla biti jedna od najjačih ikada koja je pogodila region, a lokalne vlade su izdale naredbe za evakuaciju više miliona stanovnika u nekoliko prefektura.

Na snimcima japanskog javnog servisa NHK vide se srušeni zidovi i polomljena prozorska stakla zgrada, u gradu Mijazaki na jugu Kjušua, navodi agencija.

Više od 250.000 domaćinstava u sedam prefektura suočeno je jutros sa prekidom isporuke struje, prema saopštenju lokalnog distributera.

Nakon što se tokom sljedećih nekoliko dana zadrži u oblasti ostrva Kjušu, očekuje se da će se oluja približiti središnjim i istočnim regionima Јapana, uključujući i glavni grad Tokio, oko vikenda, objavila je meteorološka agencija.

Avio-kompanije, ANA Holdings i Јapan Airlines, već su najavile otkazivanje više od 600 domaćih letova.

Željezničke usluge obustavljene su u mnogim područjima Kjušua.

Veliki proizvođači automobila, uključujući Tojotu i Nisan, obustavili su rad u nekim ili svim svojim domaćim fabrikama zbog oluje.

Tajfun Šanšan je najnoviji vremenski sistem koji je pogodio Јapan, nakon tajfuna Ampil, koji je takođe prouzrokovao nestanke struje i evakuacije ranije ovog mjeseca, prenosi Rojters.