latinica  ћирилица
29/08/2024 |  17:38 ⇒ 20:55 | Autor: SRNA

Forto: Razmatrane uglavnom tehničke stvari, sjednica kao "hod po jajima" (VIDEO)

Ministar transporta i komunikacija Edin Forto opisao je današnju sjednicu Savjeta ministara kao "oprezno hodanje po jajima", kako neki nešto ne bi blokirali, navodeći da su razmatrane uglavnom tehničke stvari, ali ne i suštinske, te BiH ne ide naprijed.
Edin Forto - Foto: RTRS
Edin FortoFoto: RTRS

- Drago mi je da imamo sjednice i da imamo bar neke tačke, ali bih volio da imamo više suštinskih tačaka - rekao je Forto novinarima i dodao da se ne može reći da je napravljen neki veliki iskorak, ali Savjet ministara funkcioniše.

Forto je rekao da se ne osjećaju nikakve strasti i da na sjednici Savjeta ministara nije bilo nekih povišenih tonova, naglasivši da je frustrirajuće da nema zakona na svakoj sjednici, da nema velikih stvari, iskoraka, ali pritom ne kritikuje predsjedavajuću Savjeta ministara Borjanu Krišto koja pokušava da balansira.

- Kritikujem prije svega politiku, blokade, što je navika u Savjetu ministara iz prethodnog perioda - naveo je Forto.

On je rekao da bi BiH trebala poslati Plan rasta Evropskoj komisiji, jer su to učinile druge zemlje i pojasno da trenutno premijeri kantona koji su iz SDA, odbijaju da se usaglasi to pitanje.

- Postavio sam pitanje u vezi sa planom rasta i ne vidim da ćemo imati neke velike iskorake, a čak i ako ih budemo imali, oni će biti prespori. Sve se dešava presporo, a sve su to navike koje su možda naslijeđene iz nekog ranijeg perioda, mogućnost blokade - rekao je Forto i poručio da BiH ne treba da bude jedina država koja je nesposobna da pošalje ovaj dokument.

Kakav god je dokument, ističe Forto, treba ga poslati, pa nek Evropska komisija kaže da ne valja.

- Mi ne znamo da li valja ili ne valja, jer ga nismo ni poslali - rekao je Forto.

Forto je rekao da nije usvojen sporazum sa Hrvatskom za čišćenje korita rijeke Save koje će povećati broj polovnih dana, ali dodaje da nije dobio jasno obrazloženje zašto to nije usvojeno, kao ni priključivanje zaključicima Međunarodne konvencije vezane za polovnost Dunava i njenih pritoka, uključujući Savu.

- To će potpisati veliki broj ministara iz Slovačke, iz Hrvatske, iz Srbije, iz Njemačke, iz Mađarske. Svi će to potpisati osim BiH -  napomenuo je Forto.

Govoreći o jučerašnjem padu helikoptera u Јablaničko jezero, Forto je ocijenio da je BiH daleko ispod onoga što bi trebalo da ima.

- Mi se raspravljamo oko nabavke helikoptera, oko najobičnijih stvari. Pa skijališta u Austriji imaju svoje helikoptere, a mi ovdje pravimo od toga neku nauku u trenutku kada jedan evropski predsjednik dolazi u Srbiju da pregovara o više milijardi nabavke vojne opreme - rekao je Forto.

On je napomenuo da je sreća u nesreći što u Јablanici nije bilo ljudskh žrtava, a istraga će utvrditi šta se tačno desilo.

- Na tom polju nismo opremljeni i blokada iz Republike Srpske je razlog za to - tvrdi Forto.

Kada je riječ o mjerenju gledanosti, on kaže da je problem u toj oblasti nastao još 2011. do 2012. godine, kad je potpuno poremećen ovaj standard, zbog čega treba provjeriti ko je bio tada na vlasti, ko je vodio te procese i zašto se to dešavalo.

- Ako je nešto nezakonito vezano za sadašnje rukovodstvo Instituta za metrologiju, koje do 2012. godine nije bilo ni nadležno za ovu oblast, molim vas da to prijavimo. Јa ću tada prvi odnijeti tu dokumentaciju u Tužilaštvo i tužiti - poručio je on.

Forto je naveo i da Institut za metrologiju nije u nadležnosti miistarstva koje on vodi.