latinica  ћирилица
29/08/2024 |  17:17 | Autor: SRNA

Savjet ministara: Konkurs za dodjelu grantova za period 2024-2026. godine

Savjet ministara utvrdio je danas kriterijume za dodjelu grant sredstava od 2024. do 2026. godine za podršku projektima u oblastima sporta, međunarodne kulturne saradnje, inovatorstva, kao i za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u vezi s prevencijom HIV-a i tuberkuloze u BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Za sufinansiranje sportskih manifestacija predviđeno je 1.342.000 KM, za međunarodnu kulturnu saradnju 390.000 KM, od čega je 100.000 KM za sufinansiranje projekata koji su odobreni u okviru EU programa "Kreativna Evropa", saopšteno je iz Savjeta ministara.

Za podršku tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH namijenjeno je 117.000 KM, za programe za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda "Horizont Evropa" 444.000 KM, a 50.000 KM za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u području prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u BiH.

Јavni poziv za dodjelu sredstava objavljen je na stranici Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara, a obavještenja će biti objavljena u tri dnevna lista koja izlaze na području cijele BiH.

Savjet ministara danas je donio odluku o kriterijumima za raspodjelu tekućih grantova Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH od 2024. do 2026. godine s ciljem podrške promociji i razvoju privrede u BiH.

Odlukom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način raspodjele granta za podršku sajamskim manifestacijama vrijednog ukupno 900.000 KM za 2024. godinu, od čega je 600.000 KM namijenjeno za podršku sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u zemlji, a 300.000 KM za podršku sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u inostranstvu.

Sredstva za tekući grant Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za 2025. i 2026. godinu biće utvrđena zakonima o budžetu BiH za svaku godinu pojedinačno.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa javni poziv za dodjelu ovih sredstava objaviće na svojoj stranici i u tri dnevna lista koja se distribuiraju u cijeloj BiH.

Na prijedlog Pravobranilaštva BiH Savjet ministara izdvojio je iz budžeta BiH tri miliona KM za vođenje međunarodnog investicionog arbitražnog postupka u ovoj godini u postupku koji protiv BiH vode "Mital" kompanije, pozivajući se na ranije zaključeni sporazum između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija u vezi s njihovim ulaganjima u "Koksnu industriju" u Lukavcu.

Na sjednici je usvojena informacija o postupanju Pravobranilaštva BiH u realizaciji zaključka Savjeta ministara od 9. februara ove godine u vezi sa pokrenutim postupkom prinudne naplate štete po odluci Evropskog suda za ljudska prava iz 2012. godine u predmetu "Murtić i Ćerimović protiv BiH".

Pravobranilaštvo je informisalo Savjet ministara da je Viši sud Kantona Bern odbacio zahtjev za prinudnom naplatom povjerioca u iznosu 11.137.545 švajcarskih franaka, te da se BiH više ne vodi kao dužnik u ovom postupku.

Presuda u navedenom predmetu donesena je 2012. godine i odnosila se samo na dva lica koja su pokrenula postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, a ne na sve dioničare "Agrokomerca", kako je to pogrešno tumačila kompanija koja je predstavljala 2.767 dioničara "Agrokomerca".

UKINUTA ZABRANA ZA ODREĐENE POŠILjKE IZ RUSIЈE

Savjet ministara danas je, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio izmjene odluka o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u BiH radi sprečavanja unošenja ptičjeg gripa, kao i svinjske kuge, te afričke svinjske kuge, čime je omogućen uvoz ovih pošiljki iz Rusije.

Ovim izmjenama ažurira se popis zemalja i teritorija službeno slobodnih od visoko patogene ptičje gripe, svinjske kuge i afričke svinjske kuge u skladu sa standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja.

Savjet ministara dopunio je odluku o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u BiH slinavke i šapa, u skladu sa standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja.

Na prijedlog Ministarstva pravde, Savjet ministara donio je Pravilnik o vrstama i sadržaju uslova za ponovnu upotrebu dokumenata i Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije isključivih prava na ponovnu upotrebu dokumenata, čime se ispunjavaju obaveze iz Zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, te ove procedure usklađuju s pravnom tekovinom EU u skladu sa trenutnim nivoom integracionog procesa BiH.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara donijeta je Odluka o visini naknade materijalnih troškova u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Prema Odluci, fizička i pravna lica dobiće besplatno do 20 stranica tražene informacije na nivou institucija BiH, uključujući umnožavanje stranica i njihovo pretvaranje iz fizičkog u elektronski oblik.

Svaka sljedeća stranica standardne veličine naplaćuje se 0,50 KM na ime umnožavanja i 0,30 KM za pretvaranje jedne stranice dokumenta iz fizičkog u elektronski, a za svaki CD naknada iznosi jednu KM, za DVD dvije KM, dok će 10 KM iznositi naknada za USB stik.

Radi se o naplati stvarnih materijalnih troškova za dostavu informacije, kao i troškova dostave informacije koji se obračunavaju prema važećem cjenovniku poštanskih usluga poštanskog operatera putem kojeg se dostavlja pošta, saopšteno je iz Savjeta ministara. 

PAD SPOLjNOTRGOVINSKE RAZMЈENE U PRVOM KVARTALU ZA 2,6 ODSTO

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena BiH u prvom kvartalu ove godine iznosila je 10,66 milijardi KM i bilježi pad od 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Vrijednost izvezene robe bila je 3,85 milijardi KM, što je pad od 12,5 odsto, a uvezene 6,81 milijardi KM, što je rast za 4,05 odsto u odnosu na isti period lani.

Spoljnotrgovinski deficit iznosio 2,96 milijardi KM, podaci su iz Analize spoljnotrgovinske razmjene BiH za prva tri mjeseca 2024. godine koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

EU je i dalje glavni spoljnotrgovinski partner BiH sa ukupnim izvozom od 2,89 milijardi KM, što je smanjenje za 10,87 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz iz EU iznosio 4,06 milijardi KM, što je za 4,39 odsto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom u prvom kvartalu BiH je imala sa Austrijom 157,82 odsto, Hrvatskom 141,24 odsto, Slovenijom 126,42 odsto, Njemačkom 74,01 odsto i Srbijom 61,17 odsto.

Savjet ministara dao je saglasnost na Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila za specijalizovane namjene u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH radi usklađivanja sa Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH iz 2023. godine.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa raspolaže sa dva vozila za specijalizovane namjene, i to jednim doniranim putničkim vozilom niže klase u vrijednosti do 30.000 KM i jednim vozilom srednje niže klase nabavne vrijednosti do 60.000 KM.

Uz propisivanje načina nabavke ovih vozila i njihovog korištenja, ovim pravilnikom je propisana i odgovornost lica koja upravljaju službenim vozilima za specijalizovane namjene.

Na sjednici je data saglasnost na Pravilnik o službenim vozilima za specijalizovane namjene u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, kojim su obuhvaćena 23 službena vozila za specijalizovane namjene kojim ova agencija raspolaže u svom sjedištu i regionalnim centrima.