latinica  ћирилица
29/08/2024 |  16:36 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

Pronađena laboratorija za proizvodnju amfetamina i oko 23 kilograma droge

Policija je uhapsila muškarca iz Dobošnice kod Lukavca čiji su inicijali B.H. /25/ kod kojeg je pronađeno oko 23 kilograma droge, oružje, novac razlučitih valuta, saopšteno je Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.
Pronađeno oko 23 kilograma droge, oružje i novac razlučitih valuta - Foto: SRNA
Pronađeno oko 23 kilograma droge, oružje i novac razlučitih valutaFoto: SRNA

Pretresom kuće, pomoćnih objekata, prirodnih površina i vozila koje koristi B.H. pronađeno je i oduzeto oko 23 kilograma droge različitih pakovanja, oko tri litra amfetaminskog ulja koje se koristi u proizvodnji amfetamin spida.

Pronađeni su i digitalna vaga za precizno mjerenje, uređaj za vakumiranje pakovanja, tri pištolja, municija, pet mobilnih telefona, novac različitih valuta i apoena od 7.380 KM, 1.020 evra i 100 švajcarskih franaka.

Preliminarnim vještačenjem utvrđeno je da je riječ o drogi amfetamin spid, kao i o drugim sirovinama koje se koriste za proizvodnju droge.

Po karakteru pronađenih i privremeno oduzetih predmeta, njihovom sadržaju i količini, kao i iz drugih dokaza, proizilaze indicije da se u predmetnom slučaju radi o laboratoriji za proizvodnju droge za takozvano kuvanje amfetamin spida.

Muškarac B.H. uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droge i neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

On će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Pretres su juče izvršili pripadnici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona uz asistenciju Јedinice policije za specijalnu podršku, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a po naredbi Opštinskog suda u Lukavcu.

Ovo je nastavak ranije započetih aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju zloupotrebe droga.