latinica  ћирилица
29/08/2024 |  22:06 | Autor: sputniknews.com

Vučić: Emanuel bi želeo da uvedemo sankcije Rusiji ali to ne činimo - i toga se ne stidimo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na politiku Srbije i da on zna da bi francuski predsjednik Emanuel Makron volio da uvedemo sankcije Rusiji, ali da mi to nismo uradili.
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

- Јa ne želim da se pravdam vama - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Makronom u Palati Srbija, navodeći da će prvi put u istoriji Srbija imati lovce zapadne proizvodnje

Kako kaže, sad ima napade iz Srbije koji kažu, a zašto se to radi sa Francuskom, zašto ne sa Rusijom ili Kinom.

- A što da ne radimo sa Francuskom? Radim sve što je najbolje i najvažnije za našu zemlju - podvukao je Vučić i ocijenio da je Rafal vjerovatno najbolji avion koji postoji u svijetu.

On je dodao da su razgovori oko tog ugovora bili teški i da ni za šta na svijetu Srbija ne bi dala transfer tehnologije, navodeći da se to plaća novcem građana i da niti je mala, niti jeftina stvar.

Vučić je tako odgovorio na pitanje francuskog novinara Makronu da li je dobio garancije da Srbija neće prenijeti tehnologiju Rusiji, kao i da li se kupovinom Rafala usklađuje sa evropskom politikom.

Makron je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je ovo istorijski sporazum i jako važan, te da je važan i za bezbjednost evropskog kontinenta.

- Vidimo toliko ljudi koji zamjeraju Srbiji partnerstvo sa Kinom ili Rusijom, a sada ima partnerstvo sa Francuskom. To je jako velika promjena. Јa poštujem suverenitet Srbije i poštujem partnerstvo i sa drugim zemljama, ali ovo je otvaranje, strateška promjena, velika hrabrost i velika šansa za Evropu i ovo je pokazatelj evropskog duha - rekao je Makron.

Dodao je da uvijek postoje garancije kako bi Francuska sačuvala svoju intelektualnu svojinu.

- Budite sigurni da smo sve radili kako treba. Garancije postoje i imam povjerenja da će biti kako treba. To je velika promjena i doprinosi miru u Evropi - istakao je Makron.

On je podsjetio da su u klubu "Rafala" Grčka i Hrvatska i da je to prilika za regionalnu integraciju.

Vučić je rekao da nam Francuska pruža podršku Srbiji na mnogo načina i zahvalio na tome Makronu, što je Francuska razumijela poziciju Srbije koja nije laka.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi to što je Francuska donedavno bila protivnik prijema novih članica i to što smo sada od predsjednika Francuske Makrona čuli da Francuska želi Srbiju u EU i na koji način ta zemlja pruža podršku Srbiji.

- Јa sam stvarno zahvalan i francuskim diplomatama, prije svega francuskom predsjedniku Makronu. U mnogo situacija Francuska je razumijela poziciju Srbije, koja nije laka i koja nije jednostavna. I nije uvijek lako, nije jednostavno, niti razumljivo. Predsjednik Makron je podržavao i posljednji put i bio jedan od inicijatora da nam se otvori klaster tri ili četiri - rekao je Vučić.