latinica  ћирилица
30/08/2024 |  18:35 ⇒ 19:31 | Autor: TANЈUG

Petković: Kurti krenuo u gašenje svih srpskih institucija na Kosovu i Metohiji

Povodom upada tzv. kosovske policije u četiri opštine na sjeveru Pokrajine, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti krenuo u gašenje svih srpskih institucija na sjeveru pokrajine, koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO.
Petar Petković (Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Petar Petković (Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

- Aljbin Kurti je ovim krenuo u gašenje svih srpskih institucija na sjeveru pokrajine, koje nisu nikakve paralelne institucije nego one institucije koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO. Haos koji je danas u sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije sproveo Aljbin Kurti imaće dalekosežne posljedice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i sračunat je s ciljem izazivanja sukoba na sjeveru pokrajine i nove eskalacije situacije - poručio je Petković.

On je podsjetio da su Kurtijevi specijalci do zuba naoružani, sa blindiranim vozilima i oružjem na gotovs upali u četiri Privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, uz upad i u zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

- Imajući u vidu da međunarodna zajednica proteklih mjeseci uporno ponavlja da Priština mora da osnuje ZSO što prije, očito je da je ovaj najnoviji čin brutalnog nasilja Prištine direktno uperen i protiv Srba, ali i međunarodne zajednice. Riječ je o institucijama koje su žila kucavica opstanka srpskog naroda na sjeveru Kosova i Metohije i čijim gašenjem Kurti želi da ugasi život Srba na sjeveru KiM i sprovede finalno etničko čišćenje - naglasio je Petković.

Kako je naveo, te institucije omogućavaju Srbima minimum javnih usluga i egzistencije, od socijalnih davanja, preko plata i penzija.

- Ovo je očigledni dokaz da Kurtija ne zanimaju stavovi međunarodne zajednice i da se neće zaustaviti dok ne dovrši progon Srba. Ukoliko zemlje Kvinte i Evropske unije ne zaustave ovakvo Kurtijevo postupanje, postaće direktni saučesnici u progonu i etničkom čišćenju Srba - zaključio je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.