latinica  ћирилица
30/08/2024 |  21:09 ⇒ 22:39 | Autor: sputniknews.com

Beograd uputio zahtjev međunarodnoj zajednici da zaustavi Kurtija

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zahtjevalo je danas od prijatelja i partnera u međunarodnoj zajednici, kao i od međunarodnih organizacija koje djeluju na Kosovu i Metohiji, da hitno zaštite srpski narod od terora prištinskih vlasti predvođenih Aljbinom Kurtijem.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

- Poslednji je trenutak da Kurti bude spriječen u namjerama da na zapadnom Balkanu raspali nove sukobe i dovrši plan etničkog čišćenja koji je samo u proteklih godinu i po dana rezultirao iseljavanjem 15 odsto Srba sa Kosova i Metohije, što konstatuje i Međunarodna krizna grupa - navedeno je u saopštenju MSP-a.

Ministarstvo je ocijenili i da upad do zuba naoružanih pripadnika Kurtijeve specijalne policije u institucije od kojih zavisi fizički opstanak Srba u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije predstavlja vrhunac antisrpske, anticivilizacijske i antievropske politike Prištine.

- To što se danas desilo na sjeveru KiM je opasan korak ka eskalaciji nasilja najširih razmjera - upozoravaju iz Ministarstva spoljnih poslova.

Kako navode iz MSP-a, oni koji se nalaze na Kosovu i Metohiji po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbednosti UN i odgovaraju za bezbjednost svih građana na Kosovu i Metohiji ne smiju da budu nijemi posmatrači terora koji Kurti sprovodi, rušeći šanse za kompromisno i mirno rješavanje problema u južnoj srpskoj pokrajini.

- Beograd dosljedno poziva na mir i dijalog, a Priština, budući da do sada nije na adekvatan način sankcionisana zbog permanentnog rušenja dijaloga i nasilja nad srpskim narodom, čini sve da situacija na terenu bude u toj mjeri promjenjena da svaki dijalog postane izlišan - naglasilo je Ministarstvo.

Kako je navedeno, poslednji je trenutak da Kurti bude spriječen u namjerama da na zapadnom Balkanu raspali nove sukobe i dovrši plan etničkog čišćenja koji je samo u proteklih godinu i po dana rezultirao iseljavanjem 15 odsto Srba sa Kosova i Metohije, što konstatuje i Međunarodna krizna grupa.

- Umjesto Kurtijevog nasilja i samovolje hitno nam je potrebna reafirmacija i oživljavanje dijaloga, jer politika Prištine ne doprinosi miru i pred sve odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici stavlja teške i opasne izazove, jer je očigledna uvertira u humanitarnu katastrofu i veoma ozbiljnu destabilizaciju regiona - ističe se u zahtjevu MSP-a.

Srpska lista uputila zahtjev za hitan sastanak ambasadorima Kvinte, EU i Kforu

Srpska lista uputila je večeras i formalno zahtjev za hitan sastanak ambasadorima zemalja Kvinte i EU, kao i predstavnicima Kfora na Kosovu i Metohiji zahtjev, koji bi se održao sutra povodom alarmantne situacije na sjeveru Kosova i Metohije izazvanom protivpravnim i nasilnim akcijama Aljbina Kurtija čije su specijalne jedinice upale u srpske institucije u sve četiri opštine na sjeveru, saznaje Tanjug.

Oni su zahtjev uputili nakon vanredne konferencije za novinare, na kojoj su poručili da je hitan sastanak sa međunarodnim predstavnicima neophodan i da će zahtjevati odgovore na pitanje da li premijer privremenih prištinskih institucija Kurti ima njihovu podršku u sprovođenju ovih jednostranih akcija.

Nešto ranije, predstavnici takozvane kosovske policije upali su u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, kao i u institucije u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz tvrdnju da je riječ o "nelegalnim opštinama" i da se navodno tamo izdaju "falsifikovana dokumenta".

Ambasada SAD: Razočarani smo kontinuiranim nekoordiniranim akcijama Prištine

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da je američka Vlada ponovila zabrinutost povodom današnje akcije policije samoproglašenog Kosova na sjeveru Kosova i Metohije i upozorila da će postupci vlasti u Prištini uticati na kvalitet i prirodu saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima.

U saopštenju se navodi da je policija po nalogu političkih vlasti Vlade samoprolašenog Kosova danas sprovela operacije protiv institucija koje podržava Srbija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

- Pitanja u vezi sa strukturama na Kosovu koje podržava Srbija treba da se rješavaju putem dijaloga koji predvodi EU. Ova akcija nije koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice - istaknuto je u saopštenju.