latinica  ћирилица
30/08/2024 |  19:29 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Vučević: Međunarodna zajednica hitno da reaguje na upad u institucije na sjeveru KiM

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević zatražio je hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice na upad pripadnika specijalne jedinice takozvane kosovske policije u zgrade privremenih organa u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

- Da je sve ovo vrijeme, od kada režim Aljbina Kurtija ide na Srbe dugim cijevima, bilo drugačijih reakcija osim prećutkivanja i ignorisanja nasilja i kriminalizacije severa Kosova i Metohije, možda danas ne bi gledali slike ovog užasnog nasilja - poručio je Vučević.

Osuđujući upad specijalaca, on je naglasio da je očigledno da je Kurti krenuo u ostvarenje svog plana, a to je da protjera i ugasi sve što je srpsko, pa tako i srpske institucije na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

- Indikativno je da je svoj posljednji obračun sa Srbima Kurti naredio odmah nakon završetka dvodnevne posjete Srbiji predsednika Francuske Emanuela Makrona - rekao je Vučević.

On je naglasio da je Srbija jasno poslala poruku da se čvrsto zalaže za mir i stabilnost u regionu, ali da neće dozvoliti nasilje i pogrom nad njenim narodom.

- Za eskalaciju nasilja na Kosovu i Metohiji kriva je isključivo jedna strana - režim Aljbina Kurtija, i to je danas ponovo pokazao. Srbi žive pod njegovim terorom i to pod hitno mora da se prekine - poručio je Vučević.

Do zuba naoružani specijalci samoproglašenog Kosova, blindiranim vozilima i sa oružjem na gotovs upali su danas u brojne institucije na sjeveru Kosova, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju je navedeno da su naoružani specijalci upali u četiri privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, u bolnički krug Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica u prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.