latinica  ћирилица
20/09/2024 |  16:30 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Sve više gojaznih u Republici Srpskoj, posebno djece (VIDEO)

Dijabetes, gojaznost i kardiometaboličke bolesti mogu se spriječiti ako se na vrijeme kontrolišu faktori rizika, rečeno je na dvodnevnom simpozujumu, koji se održava u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.
Dijabetes - ilustracija - Foto: RTRS
Dijabetes - ilustracijaFoto: RTRS

Ako se bolest ne otkrije na vrijeme, posljedice mogu biti kobne po zdravlje.

Broj gojaznih u Republici Srpskoj sve je veći, posebno djece, a oko 90.000 je dijabetičara, podaci su iz registra Srpske za dijabetes.

Akademik Duško Vulić, koji je i predsjednik Odbora za hronične nezarazne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, rekao je da se gojaznost još ne smatra bolešću i ne reaguje se na vrijeme ni u smislu prevencije, a ni kasnije liječenja.

- Gojaznost je glavni faktor rizika za nastanak šećerne bolesti, to su dvije povezane pandemije, a gojaznost izaziva, pored dijabetesa, još 13 vrsta karcinoma - rekla je Snježana Popović Pejčić, predsjednica Udruženja za dijabetes, gojaznost i kardiometaboličke bolesti Republike Srpske.

Nova tehnička pomogala omogućavaju bolji tretman šećerne bolesti, rekao je akademik Nebojša Lalić. Naglašava da liječenje dijabetesa nije jeftino, da postoji čitav spektar lijekova, ali da ova bolest ionako "nosi" deset odsto zdravstvenog budžeta.

- Najveći dio se troši na liječenje komplikacija. Ulaganjem u nove pristupe bi omogućli smanjenje komplikacija koje je izazvano poremećajima koji nemaju dobru prognozu - rekao je Lalić, koji je predsjednik Internacionalne dijabetes Federacije Evrope.

Nezdrava ishrana, fizička neaktivnost, stres, doprinose povećanju broja oboljelih. Zato bi što prije trebalo započeti prevenciju i promjenu loših navika, zaključak je simpozijuma.