latinica  ћирилица
20/09/2024 |  18:51 ⇒ 18:52 | Autor: RTRS

U Prijedoru Međunarodna naučna konferencija "Znanjem do zdravlja Sanus 2024" (VIDEO)

U Prijedoru je u toku treća Međunarodna naučna konferencija "Znanjem do zdravlja Sanus 2024" na kojoj učestvuju eminentni profesori i predavači iz regiona. Konferenciju organizuje Visoka medicinska škola iz Prijedora.
Naučna konferencija Prijedor - Foto: RTRS
Naučna konferencija PrijedorFoto: RTRS

Nadzorna sestra hirurgije prijedorske bolnice Marija Kecman kaže da je ovaj vid edukacije neophodan za zdravstvene radnike.

- Nama zdravstvenim radnicima je neophodna kontinuirana edukacija i smatram da je ovo odličan vid edukacije, upoznavanja, razmjene iskustava - istakla je Kecmanova.

Između ostalog učesnici konferencije upoznati su o ulogozi vještačke inteligencije u medicini.

- Neke stvari koje se dešavaju u medicini za laika, a i nama, često su nevjerovatne koliki je napredak postignut, tako da ta medicinska struka traži vječito napore i vječitu edukaciju - navodi profesor Medicinskog fakulteta Banjaluka Miroslav Petković.

Direktor Visoke medicinske škole Ilija Stijepić dodao je da su ovakve konferencije važne, da se podigne nivo znanja zdravstvenih radnika i akademske zajednice, da pišu radove, da istražuju.

Nakon plenarnih predavanja profesora, predstavljene su tri sekcijska predavanja u vezi sa rehabilitacijom fizičkog i mentalnog zdravlja, laboratorijska medicina, dijagnostika i zdravstvena njega i spoljašnji faktori i prevencija rizika po zdravlje ljudi.