latinica  ћирилица
03/10/2024 |  10:34 ⇒ 10:36 | Autor: SRNA

Savić: Nastavljamo borbu za srpska prava u Mostaru

Duško Savić, nosilac liste SNSD-a, jedine srpske liste na lokalnim izborima u Mostaru, siguran je da će se ponoviti rezultat sa prošlih izbora što će omogućiti nastavak borbe za bolji položaj Srba u gradu na Neretvi.
Duško Savić - Foto: SRNA
Duško SavićFoto: SRNA

- Moramo nastaviti dalje da ostvarimo sve naše ideje i planove i učvrstimo poziciju mostarskih Srba u ovom gradu. Mostar mora biti grad ravnopravnih naroda i građana, sa istim pravima za sve. Naši ciljevi su i danas borba za potpunu ravnopravnost u svakom segmentu života. Ne samo ravnopravnost na papiru, već za ravnopravnost koja se sprovodi u praksi", izjavio je Srni Savić.

On je istakao da će se insistirati na više radnih mjesta i usklađenost nacionalne strukture zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima.

- Osnivanje poljoprivredne zadruge i podrška proizvođačima je projekat o kome se odavno razmišlja i na kome se radi. Nadam se da će biti sluha i sredstava da se ovaj projekat ostvari na dobrobit brojnih povratničkih porodica. Potrebno je ponovo podstaknuti u većoj mjeri izdvajanje više sredstava za održivi povratak - rekao je Savić.

On je ukazao da je rekonstrukcija izvorišta "Salakovac" i rješavanje vodosnabdijevanja u naselju Željuša projekat koji je skoro gotov i koji je glavni prioritet već duže.

Savić dodaje da postoje i brojni drugi poduhvati, poput izgradnje sportsko-rekreacionog centra "Osište", kao i pronalazak više sredstava za infrastrukturne projekte u srpskim naseljima.

Govoreći o rezultatima, on je istakao da je tokom četverogodišnjeg prisustva SNSD-a u Gradskom vijeću Mostara u infrastrukturu u povratničkim naseljima uloženo više od 500.000 KM.

- Za to isto vrijeme za Srpsku pravoslavnu crkvu i obnovu Saborne crkve u Mostaru iz gradskog budžeta izdvojeno je više od milion KM, a u prethodnih 10 godina ukupno je bilo izdvojeno 450.000 KM, što dovoljno govori koliko je važan bio naš glas i naše prisustvo u Gradskom vijeću - naglasio je Savić.

On je ukazao da se broj zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima znatno povećao.

- Da nije bilo svakodnevnog pritiska i borbe, toga sigurno ne bi bilo. To su samo neke od stvari, a mnogo toga je urađeno u podršci održivom povratku, mladima, socijalno ugroženim. Na dnevnoj bazi se reagovalo i rješavali su se problemi - podsjeća Savić.

Savić kao jednu od najznačajnijih stvari ističe to što su u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona Srbi konačno postali konstitutivan narod, a srpski jezik je ravnopravan sa jezicima druga dva naroda.

- Godinama smo upozoravali na to kršenje Ustava Federacije BiH, no očito je da nas niko nije shvatao ozbiljno dok nismo dobili svog predstavnika u gradskim strukturama. Dosta energije je uloženo i u promjenu naziva mostarskih ulica i brisanje fašističkih naziva sa tabli u Mostaru. Našem velikom pjesniku Aleksi Šantiću konačno je vraćena njegova ulica u svojoj punoj dužini - navodi Savić.

On naglašava da nije samo rađeno na povratku srpskog identiteta u Mostar, već i na poboljšavanju ekonomske situacije srpskih povratnika.

Savić podsjeća da su povećana izdvajanja za Fondaciju "Muzej manastira Žitomislić", koja je značajno podržana kroz gradski budžet, a Gradsko vijeće izglasalo je i dodjelu sredstava za obilježavanje pravoslavne Nove godine tako da će se od sada u budžetu ovaj praznik naći rame uz rame sa adventom i ramazanom kao redovna stavka.