latinica  ћирилица
17/10/2024 |  11:59 | Autor: RTRS

Instrukcije za odgođene izbore u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH donijela je danas instrukciju o načinu identifikacije i glasanja birača na odgođenim lokalnim izborima koji će biti održani u nedjelju, 20. oktobra.
CIK - Foto: RTRS
CIKFoto: RTRS

Instrukcijom o načinu identifikacije i glasanja birača na odgođenim izborima birač kojem su u elementarnoj nepogodi uništene lične isprave svoje biračko pravo može iskoristiti uz predočenje obrasca lične karte s fotografijom koji je izdalo nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/.

Za izdavanje obrasca lične karte s fotografijom neophodno je da se birač lično obrati nadležnom MUP-u, te da prijavi da su mu identifikacioni dokumenti uništeni, na osnovu čega će mu biti izdat obrazac lične karte s fotografijom LK-O-I4.

Za potrebe glasanja birača koji su evakuisani, za biračka mjesta Јasenik 127A029, DŽanići 127A031 i Gornje Višnjevice 127A041 u opštini Konjic, Opštinska izborna komisija odrediće nove lokacije biračkih mjesta na kojima će birači ostvariti svoje biračko pravo, te ih o tome obavijestiti.

Neevakuisani birači s navedenih biračkih mjesta biračko pravo će ostvariti putem šest mobilnih timova, određeno je instrukcijom CIK-a.

CIK BiH imenovao je osam koordinatora za koordinisanje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Kreševo.

U vezi sa održavanjem odgođenih izbora u Fojnici, usvojena je instrukcija o dodatnoj zaštiti glasačkih listića koja predviđa korištenje dodatnog štambilja na glasačkim listićima s oznakom "odgođeni izbori".

Ovu dodatnu mjeru CIK uvodi jer su glasački listići već bili kod biračkih odbora i kako bi se otklonila bilo kakva sumnja da je došlo do kompromitovanja izbornog materijala.

Na području navedenih opština, u subotu, 19. oktobra, ujutro u 7.00 časova počinje izborna tišina i traje do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 20. oktobra u 19.00 časova.

Odgođeni izbori će se sprovesti na 118 biračkih mjesta u navedenim opštinama od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registrovanih birača.