latinica  ћирилица
17/10/2024 |  13:05 | Autor: SRNA

Hadžiabdić: Iduće sedmice očekuju se utvrđeni izborni rezultati

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da su u toku zakonom predviđene procedure i da se očekuje da bi Komisija iduće sedmice trebalo da utvrdi rezultate lokalnih izbora za sve izborne jedinice za koje je to moguće uraditi.
Irena Hadžiabdić - Foto: RTRS
Irena HadžiabdićFoto: RTRS

Hadžiabdićeva je na sjednici CIK-a u Sarajevu navela da se u Glavnom centru za brojanje završava skeniranje svih biračkih spiskova, nakon čega slijedi skeniranje primjedbi i zapisnika.

- Primili smo dosta prigovora u vezi sa nepravilnostima na dan izbora na biračkim mjestima, koji su u prvostepenoj nadležnosti opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija - dodala je Hadžiabdićeva.

Navodeći da CIK ovih dana prima žalbe na odluke opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija, ona je istakla da je sve ovo bitno za bilo kakvu odluku Komisije o eventualnoj potrebi ponovnog brojanja po službenoj dužnosti.

Hadžiabdićeva je najavila da će odluke o eventualnom ponovnom brojanju po službenoj dužnosti biti razmatrane početkom naredne sedmice, kada se očekuje da bi CIK trebalo da utvrdi rezultate za sve izborne jedinice u kojima je to moguće utvrditi.

- Neke ćemo morati naknadno utvrditi, naravno, zbog odgađanja izbora - podsjetila je Hadžiabdićeva.

Ona je dodala da je u Glavni centar za brojanje CIK-a stigao sav materijal iz opština i gradova koji je trebalo da stigne i da je do sada izbrojano gotovo sve što se tiče nepotvrđenih glasačkih listića, u odsustvu, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i putem mobilnih timova.

- Intenzivno radimo na brojanju glasova putem pošte kojih ima verifikovanih više od 25.000, ali to nije 25.000 listića već preko 50.000 jer je riječ o opštinskim izborima - rekla je predsjednik CIK-a.

Prema njenim riječima, u Glavnom centru testira se poređenje elektronskog i ručnog brojanja onako kako je stizao materijal – najprije Mostar, juče je završen Novi Grad, dok će za Prijedor biti nastavljeno kada to ne bude ugrožavalo redovne aktivnosti u Centru za brojanje.

- Ovdje se radi samo o testiranju tog poređenja, a ne o stvarnoj potrebi ponovnog brojanja ili ponovnog skeniranja, jer nisu ispunjeni zakonski uslovi za to. Ovo je više stvar testa, pojedinih faza tog procesa koji treba savladati da bismo u budućnosti tome efikasnije pristupili - objasnila je Hadžiabdićeva.

Na sjednici CIK-a najavljeno je da se početkom naredne sedmice očekuje planiranje raspisivanja lokalnih izbora u Јablanici, koja je nedavno pogođena elementarnim nepogodama.