latinica  ћирилица
17/10/2024 |  13:28 | Autor: SRNA

Goganović: BiH nije imala ozbiljniji incidenata sa municijom

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da je BiH jedna od rijetkih zemalja na Balkanu koja nije imala ozbiljniji incident sa municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima i zahvalio UNDP-u za pomoć u projektima u okviru kojih su uništavani viškovi.
Aleksandar Goganović - Foto: SRNA
Aleksandar GoganovićFoto: SRNA

Goganović je tokom sastanka sa novoimenovanim rezidentnim predstavnikom UNDP-a u BiH Renaudom Mejerom istakao da to što BiH do sada nije imala takve incidente najbolje pokazuje visoke standarde kojima se teži u čuvanju naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Sagovornici su izrazili obostrano zadovljstvo dugogodišnjom suradnjom Ministarstva odbrane i UNDP-a u BiH, posebno uspješnim projektima koji se odnose na rješavanje viškova naoružanja i municije, te unapređenja bezbjednosti u vojnim skladištima.

Goganović je zahvalio za tehničku pomoć UNDP-a pri realizaciji projekata "Eksploud" i "Eksploud plus" u okviru kojih su uništavani viškovi municije i minsko-eksplozivnih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

On je istakao Vladu Njemačke kao najvećeg donatora na projektima unapređenja vojnih skladišta, čemu je tehničku pomoć pružao UNDP-a, kao i projekt tretiranja municije s bijelim fosforom, koji je realizovan u saradnji s Hrvatskom.

Majer je zahvalio Goganoviću za uspješnu saradnju, te izrazio uvjerenje da će se s takvim projektima nastaviti i ubuduće.

Ponudio je i proširenje saradnje na projektima koji se tiču upravljanja otpadom i opasnim materijama, odgovora na rizike od prirodnih nesreća i katastrofa, kao i reakcija na šumske požare.

Nakon današnjeg sastanka, održan je i radni sastanak sa stručnim osobljem Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Oružanih snaga s ciljem daljeg konkretizovanja međusobne saradnje.