latinica  ћирилица
17/10/2024 |  11:59 ⇒ 12:03 | Autor: SRNA

Sve spremno za premijeru predstave "Švabica"

Premijerom predstave "Švabica", po motivima pripovijetke Laze Lazarevića, u režiji i adaptaciji Dušana Petrovića, koja će biti izvedena sutra u Narodnom pozorištu Republike Srpske biće obilježen 18. oktobar, Dan pozorišta.
Predstava "Švabica" - Foto: SRNA
Predstava "Švabica"Foto: SRNA

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je Srni da će ova premijera na pravi način obilježiti početak nove pozorišne sezone, jer okuplja veliki broj mladih glumaca.

- Cilj nam je da pružimo priliku mladima da pokažu svoj potencijal i umijeće, tako da u ovoj predstavi učestvuju studenti glume treće i četvrte godine, te mlađi članovi našeg ansambla. Riječ je o melodrami, koju dugo nismo imali na sceni - rekla je Grbićeva.

Ona je napomenula da će prije predstave biti dodijeljene nagrade istaknutim članovima ansambla za rezultate u prethodnoj sezoni, za najbolju predstavu, kao i priznanja pojedincima i ustanovama koje su ih podržale.

Osim "Švabice" planirane su još tri premijere do kraja godine, od kojih dvije drame i opera.

- Godinu ćemo završiti spektakularnim muzičkim događajem, riječ je o operi "Boemi" Đakoma Pučinija, koju ćemo raditi u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu - rekla je Grbićeva.

Ona je podsjetila da je zahvaljujući podršci Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i društveno odgovornih preduzeća ovo pozorište u novu sezonu ušlo sa znatno poboljšanim uslovima za rad.

- Ono što nam je najznačajnije je što smo dobili nove daske na sceni, koje su obnovljene nakon više od 50 godina, ali je dopunjen i sistem za osvjetljenje, tako da sada imamo puno bolje tehničke ali i ambijentalne uslove - rekla je Grbićeva.