latinica  ћирилица
17/10/2024 |  17:27 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

Samardžija: Broj naredbi za vještačenja veći za 80 odsto nego lani

Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH produžena je akreditacija za naredne četiri godine, a od početka januara do kraja septembra primila je 347 naredbi, što je rast za 80 odsto u odnosu na isti period lani, rekao je Srni direktor Agencije Radiša Samardžija.
Radiša Samardžija - Foto: SRNA
Radiša SamardžijaFoto: SRNA

Samardžija je rekao da je Agencija sprovodila forenzička ispitivanja i vještačenja prema naredbama Tužilaštva i Suda BiH, kantonalnih tužilaštava i sudova, okružnih tužilaštava, opštinskih i okružnih sudova i da je najveći rast zabilježila Laboratorija za vještačenje kompjuterskih sistema s obzirom na to da je to trenutno jedina laboratorija u BiH koja posjeduje licence za uređaje za analizu mobilnih telefona.

On je naveo da su zaposleni na poslovima forenzičkih ispitivanja i vještačenja svjedočili 41 put na sudskim ročištima za devet mjeseci ove godine.

Samardžija je rekao da su u periodu od početka januara do kraja septembra svakodnevno primani novi i obimniji predmeti, te da je proces forenzičkih ispitivanja i vještačenja u Agenciji kontinuirano obavljan.

- Realizovano je 286 predmeta forenzičkih ispitivanja i vještačenja, što je porast za 41 odsto, odnosno forenzički su ispitana i vještačena 2.132 uzorka - pojasnio je Samardžija.

On je istakao da je Institut za akreditovanje BiH, nakon razmatranja dostavljene relevantne dokumentacije Agencije, donio zaključak da je postupak produžavanja akreditacije obavljen u skladu sa pravilima Sistema akreditovanja BiH, te donio odluku o produživanju akreditacije Agenciji za naredne četiri godine.

- Agencija je bila prva forenzička institucija u BiH koja posjeduje ovu prestižnu međunarodnu akreditaciju kada je 2019. godine donijeta odluka o akreditovanju laboratorijskih metoda Agencije - rekao je Samardžija.

On je dodao da su u devetomjesečnom periodu sprovođene i aktivnosti međuagencijske i međunarodne saradnje, koje su se ogledale kroz realizaciju posjeta predstavnika međunarodne zajednice poput Međunarodne komisije za nestala lica, Ambasade Češke u BiH, atašea unutrašnjih poslova Ministarstva unutrašnjih poslova Španije za Srbiju, BiH i Crnu Goru, kao i predstavnika policijskih struktura Italije pri kancelariji Službe za međunarodnu policijsku saradnju.

- Početkom jula delegacija Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja boravila je u trodnevnoj posjeti Odjeljenju za kriminalističko-tehnička ispitivanja i vještačenja pri Birou za javnu bezbjednost Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, kada su održane veoma sadržajne i konstruktivne radne sesije o sistemima za upravljanjem učenjem, kao i o forenzičkim akreditacijama - rekao je Samardžija.

On je napomenuo da je već nekoliko godina zaredom postala redovna praksa da u okviru nastavnih programa studenti posjećuju Agenciju, te da su za devet mjeseci ove godine u posjeti Agenciji boravili studenti Fakulteta bezbjednosnih nauka iz Banjaluke i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, kao i članovi Udruženja za promovisanje vaspitanja i obrazovanja "Sinapse".

Kada je riječ o međunarodnoj saradnji, Samardžija je naglasio da su predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja boravili u studijskoj posjeti policijskim strukturama Španije u martu.

- Tokom posjete predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja posjetili su Glavnu upravu za naučnu policiju Nacionalne policije Španije, kao i Policijsku akademiji u Avili - rekao je Samardžija.

On je naveo da je, u okviru donacije španske Vlade za projekat "Јačanje policijskih kapaciteta u BiH u borbi protiv organizovanog kriminala", za Agenciju za forenzička ispitivanja i vještačenja izdvojena sredstva kojim je kupljena oprema za laboratoriju za forenzičku obradu zvuka-govora, te da su u okviru ovog projekta eksperti iz Agencije pohađali obuku iz forenzičke akustike u Španiji.

Samardžija je ukazao na problem nedovoljne kadrovske popunjenosti u Agenciji.

- Neophodan je prijem stručnog kadra, jer sa trenutnim brojem zaposlenih nismo u mogućnosti izvršavati sve obaveze u roku. U Agenciji već sad imamo situaciju da broj naredbi prevazilazi kapacitete Agencije i po broju i po obimu vještačenja - rekao je Samardžija.

On je dodao da je planska orijentacija Agencije i u 2025. godini dalje sprovođenje zakonom propisanih nadležnosti kroz uspostavljanje novih laboratorijskih kapaciteta, uspješno funkcionisanje postojećih laboratorija, njihova modernizacija i dodatno opremanje.