latinica  ћирилица
17/10/2024 |  19:15 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Da li su probošnjačke sarajevske "intelektualne elite" odlučile da izmaknu stolicu Kristijanu Šmitu? (VIDEO)

Da li su probošnjačke sarajevske "intelektualne elite" odlučile da izmaknu stolicu Kristijanu Šmitu? Okidač za buru negodovanja bošnjačke javnosti bilo je dovođenje u isti kontekst generala Ratka Mladića i Alije Izetbegovića u Šmitovoj nedavnoj izjavi, ali je povod protesta bošnjačkih političara i intelektualaca pred OHR-om mnogo kompleksniji.
Kristijan Šmit - Foto: Ustupljena fotografija
Kristijan ŠmitFoto: Ustupljena fotografija

Pribojavaju se da će Šmit zloupotrjebiti svoj navodni autoritet i pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu "Slaven Kovačević protiv BiH" svjedočiti u neželjenom pravcu. Podsjećamo, ovaj sud krajem prošle godine uvažio je žalbu na presudu u korist Kovačevića, prihvativši obrazloženje da je neprovodivo da BiH bude jedna izborna jedinica.

Očito je, Kristijan Šmit može šmitovati, ali onako kako mu bošnjačke elite nalažu. U suprotnom, omiljeni stranac političkog Sarajeva, preko noći , kako su mu poručili sa protesta ispred OHR-a, postaje i fašista, i kolonijalista i podstrekač segregacije. Epitete nisu birali, pozivajući na Šmitovu smjenu ako ne bude radio po njihovom diktatu, ili u prevodu centralizovao BiH do te mjere da se samo Bošnjaci pitaju i odlučuju, a sve pod maskom građanske BiH …

- Tražimo da se ponište sve političke tvorevine nastale na genocidu. Tražimo da se imenuje novi visoki predstavnik koji će raditi na implementaciji svih odluka evropskog suda - istakao je Adil Kulenović iz "Kruga 99".

Nije teško prepoznati da tzv. sarajevske intelektualne elite prizivaju centralizaciju BiH i rušenje Dejtonskog sporazuma, i to prelamanjem preko koljena, bezobzirno, baš kao što je i preteča tzv. bosanske države Alija Izetvgović "žrtvovao mir" radi iste ideje. Pritisak na Šmita pred odlazak u Strazbur je očit, ali da li je baš toliko Sarajevu omražen!? Pogotovo nakon snishodljivog dodvoravanja i pravdanja u saopštenja OHR-a da je Šmit pogrešno shvaćen i da je Alija Izetbegović za njih ipak mirotvorac.

- Praviti humanistu, dobrotvora i nekog ko je spasio da se ne nastavi rat, je zaista veliko ponižavanje srpskih žrtava i potvrda simbioze Bišnjaka sa neimenovanim Šmitom, ostrašćena srbofobija i od FBiH i od Šmita - istakao je poslanik SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić.

A ono tzv. građansko što danas "sarajevska intelektualna elita" u službi politike zagovara ispred OHR-a bezmalo podsjeća na Sarajevo s početka 90-tih. Silos, Centralni zatvor, Viktor Bubanj! Sarajevo sa više 10-tina logora za Srbe, pred očima tadašnjeg vrhovnog komandata tzv. Armije BiH Alije Izetbegovića.

- Napomenuo bih strašne zločine koji su se dešavali Srbima koji su odvođeni u Kazane, a evidentoje da je Izetbegović itekako bio upoznat sa dovođenjem stranih islamskih ratnika. O tome postoje materijalna svjedočanstva - dodao je direktor Centra za istraživanja rata i ratnih zločina Republike Srpske Viktor Nuždić.

Protesti pred OHR-om, pravdanja OHR-a ili dogovoreni spin OHR-a i bošnjačkih struktura? Cilj je možda i uzburkati nacionalne strasti pred Šmitovo svjedočenje u slučaju Slavena Kovačevića protiv BiH.

- U reakciji bošnjačke javnosti, a onda i OHR-a vidimo rezultate dugogodišnjeg rada OHR-a, jer oni su ti koji su godinama podržavali svaku moguću laž, sve što je proizvod bošnjačkih politika. Kada oni nominalno krenu u politike koje trebaju racionalno da podrže mir u BiH, kroz etničke politike, brzo se povuku pod nekom prijetnjom bošnjačke javnosti - dodao je politikolog Filip Matić.

Uz prijetnje, okupljeni na protestu oko tzv. Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 izlili su i salvu uvreda. A da bi Kristijan Šmit dokazao da nije fašista, kako su ga nazvali, morao bi da odustane od svog odlaska u Strazbur ili pak da se obruši na slovo Dejtona, ukine entitete, konstitutivne narode i omogući bošnjačku majorizaciju.