latinica  ћирилица
17/10/2024 |  19:48 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Soreka: Sastanci u Banjaluci konstruktivni i otvoreni (FOTO/VIDEO)

Novoimenovani šef Delegacije EU u BiH Luiđi Soreka boravio je danas u Banjaluci na nizu sastanaka, sa kojih je izaženena privreženost putu ka Evropskoj uniji.
Luiđi Soreka - Foto: Screenshot/YouTube
Luiđi SorekaFoto: Screenshot/YouTube

- Radujem se daljim razgovorima u Republici Srpskoj, kao i širom zemlje, o ubrzanju napretka ka članstvu. Članstvo u Evropskoj uniji je i dalje najbolja garancija bolje budućnosti BiH. Istina je da većina građana ove zemlje, uključujući i Republiku Srpsku, želi evropsku budućnost. Evropski put donosi brojne prednosti, uključujući veće ekonomske prilike, snažniju borbu protiv korupcije i vladavinu prava, više standarde životne sredine, i najvažnije od svega, veću sigurnost i stabilnost - dodao je Soreka.

On je istakao da će narednih nekoliko sedmica će biti presudno za vraćanje BiH na njen evropski put.

- Pozivam političke lidere u Republici Srpskoj, kao i širom Bosne i Hercegovine da iskoriste priliku koja im se nudi, kao i građane, da se njihov glas čuje. Zajedno želimo da idemo naprijed, a ne nazad. EU je uz vas da podrži pozitivno političko okruženje, dijalog i kompromis, ali ćemo se isto tako odlučno suprotstaviti nazadovanju i potezima koji stvaraju podjele - navodi on.

      View this post on Instagram

A post shared by Luigi Soreca  (@luigisoreca)