latinica  ћирилица
18/10/2024 |  08:02 ⇒ 09:21 | Autor: sputniknews.com

Pariz: Pripremamo se za trku u naoružanju sa Moskvom

Francuska povećava svoj vojni budžet i se sprema za trku u naoružanju sa Rusijom, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro.
Francuska vojska (Foto: EPA/YOAN VALAT) -
Francuska vojska (Foto: EPA/YOAN VALAT)

Tokom intervjua za televiziju LCI, novinar je upitao ministra da li je Pariz zabrinut zbog "impresivnog tempa naoružavanja Rusije", nazvavši to "trkom u naoružanju".

- Francuska se sprema za trku. Zakon o vojnom budžetu omogućio je našoj vojsci da obnovi potencijalraspoređivanja, intervencije i odbrane. Naša glavna linija odbrane danas je danas na jugu i istoku Ukrajine - odgovorio je Baro.

Prema njegovim riječima, "upravo zato Francuska čini sve što je moguće u vojnom, finansijskom i humanitarnom smislu, kako bi podržala Ukrajinu dugo i intenzivno u meri u kojoj bude potrebno".

U skladu sa "zakonom o vojnom programiranju", budžet francuskog vojnog resora će se 2025. godine povećati za više od tri milijarde evra i iznosiće 50,5 milijardi evra.

Prema riječima ministra odbrane Sebastijana Lekorna, sljedeća godina bi trebalo da bude odlučujuća u pogledu obnove naoružanja francuske vojske.

U te svrhe izdvojeno je 10,6 milijardi evra, odnosno skok od 16 odsto. Budžet za razvoj nuklearnog potencijala zemlje povećaće se za osam odsto i dostići sedam milijardi evra.