latinica  ћирилица
18/10/2024 |  12:02 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Pjongjang će "bez oklijevanja" upotrijebiti vojnu silu protiv Seula

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un izjavio je da će Pjongjang bez oklijevanja upotrijebiti vojnu silu protiv "neprijateljske države", ako Јužna Koreja naruši suverenitet Sjeverne Koreje.
Kim DŽong Un (Foto: EPA/KCNA) -
Kim DŽong Un (Foto: EPA/KCNA)

- Naše vojne snage treba još jednom jasno da shvate nepobitnu činjenicu da je Јužna Koreja strana zemlja i potpuno neprijateljska država - rekao je Kim, a prenosi sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

On je dodao da je bezbjednosna situacija na Korejskom poluostrvu takva da zahtijeva da se ulože svi napori da se poveća sposobnost vođenja rata i osigura dosljedna zaštita bezbjednosti Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski lider je, takođe, napomenuo da je Pjongjang prekinuo sve željezničke i drume konekcije sa Јužnom Korejom, što je simbolizuje potpuno odbacivanje ideje o ponovnom ujedinjenju.

- Ovaj potez je poslednje upozorenje da će, ako Јužna Koreja naruši naš suverenitet, naša vojna sila biti upotrebljena bez uslova i oklijevanja - rekao je Kim.

Generalštab Korejske narodne armije preduzeo je mjere da presiječe sjevernokorejske puteve i željezničke pruge koje vode ka Јužnoj Koreji kroz istočni i zapadni dio južne granice Sjeverne Koreje u sklopu potpunog odvajanja svoje teritorije od Јužne Koreje.

Pjongjang je juče usvojio Ustavne amandmane, opisujući Јužnu Koreju kao neprijateljsku državu, što je Seul oštro osudio.