latinica  ћирилица
18/10/2024 |  11:12 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Putin na Biznis forumu BRIKS-a: Ukupan BDP organizacije veći od 60 biliona dolara

Ekonomski pokazatelji svjedoče o moći BRIKS-a, ukupni BDP udruženja je veći od 60 biliona dolara, a udio zemalja članica u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje Grupe sedam najrazvijenijih zemalja i taj udio nastavlja da raste, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin govoreći na plenarnom sastanku Biznis foruma BRIKS-a.
Vladimir Putin (Foto: EPA/ALEXANDER SHCHERBAK/SPUTNIK/KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin (Foto: EPA/ALEXANDER SHCHERBAK/SPUTNIK/KREMLIN POOL)

Predviđa se da će prosječna stopa rasta BDP zemalja BRIKS-a do kraja 2024. godine biti četiri odsto, što je više od svejtske – 3,2 procenata.

Događaju prisustvuju i predstavnici biznis krugova iz zemalja koje su se od početka 2024. godine pridružile BRIKSU, naveo je Putin i podsjetio da se radi o Saudijskoj Arabiji, Iranu, Egiptu, Etiopiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Rusija vidi da se u biznis svijetu rado dočekali nove saveznike koji su aktivno uključeni u radu - dodao je predsjednik Rusije.

BRIKS igra značajnu ulogu u globalnoj ekonomiji i ta uloga će rasti, naveo je Putin i naglasio da će privredni rast zemalja članica sve manje zavisiti od spoljnog uticaja, a to, kako je istakao, i jeste istinski suverenitet.

- Nova razvojna banka BRIKS-a predstavlja alternativu razvojnim mehanizmima koje nudi Zapad - dodao je ruski predsednik.

Rusija blisko sarađuje sa zemljama BRIKS-a u oblasti inovacija i digitalne ekonomije, dodao je Putin.

Izvor: rt.rs