latinica  ћирилица
18/10/2024 |  08:41 ⇒ 08:50 | Autor: sputniknews.com

NASA: Sunce dostiglo maksimum aktivnosti - šta se može očekivati?

Američka svemirska agencija NASA i Agencija za okeane i atmosferu (NOAA) objavili su da je Sunce u periodu maksimalne solarne aktivnosti koja bi mogla da traje još godinu dana, što znači da se mogu očekivati nove pojave polarnih svjetlosti (aurora), prenijeli su danas američki mediji.
Sunce (Foto: EPA-EFE/DANIEL MURPHY/ilustracija) -
Sunce (Foto: EPA-EFE/DANIEL MURPHY/ilustracija)

Solarni maksimum je počeo prije dvije godine, a sada su naučnici potvrdili da je Sunce ušlo u najaktivniji period tokom 11 godina, prenosi danas Vašington post.

U narednih godinu ili dvije, naučnici predviđaju da možemo očekivati nove rasprostranjene aurore i još dodatnih aktivnosti koje utiču na našu tehnologiju.

- Ono što trenutno vidimo ukazuje da je Sunce ušlo u maksimalnu fazu solarnog ciklusa - rekla je naučnica Liza Apton, kopredsjednica međunarodnog panela eksperata čiji sponzori su NASA i NOAA.

Kako navode stručnjaci, aktivnost Sunca je u početku ciklusa slabija a zatim se intenzivira.

Trenutno se Sunce nalazi u 25. solarnom ciklusu otkako se vrše mjerenja koja su počela 1755. godine. Naučnici su primjetili da se aktivnost Sunca pojačala početkom 2023., a tokom ove godine već su zabilježene neke vrlo jake solarne oluje.

U maju ove godine dogodila se najveća solarna oluja za dvije decenije a donijela je polarnu svjetlost koja se prostirala preko svih 50 država SAD, pa do Јamajke i Јužne Afrike.

Slična solarna oluja registrovana je i u oktobru, a aurora se pojavila na mjestima gdje je rijetko ima, kao što su Florida i Turska.

Čak i kada maksimalna faza aktivnosti Sunca prođe, snažne oluje su i dalje vjerovatne.

Neke od najjačih solarnih oluja koje su ikada pogodile Zemlju, kao ona u maju 1921, kada je zabilježena aurora na mnogim mjestima a telegrafski sistemi u Njujorku su oštećeni, desila se dok je Sunce izlazilo iz maksimuma.