latinica  ћирилица
18/10/2024 |  10:26 ⇒ 10:31 | Autor: Politika

Predsjednik Svjetske banke: Kreditori treba više da opraštaju dugove siromašnim zemljama (VIDEO)

Kreditori treba više da opraštaju dugove siromašnim zemljama koje imaju problema sa isplatom, izjavio je predsjednik Svjetske banke Adžaj Banga uoči godišnjih sastanaka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.
Novac (Foto: EPA-EFE/ARSHAD ARBAB/ilustracija) -
Novac (Foto: EPA-EFE/ARSHAD ARBAB/ilustracija)

On je naveo da je Svjetska banka već obezbijedila sredstva za zadužene zemlje da bi im pomogla sa otplatom duga i dodao da je oko 16 do 17 milijardi dolara uloženo u Zambiju, Čad, Etiopiju i Ganu tokom njihovog sporog i bolnog procesa restrukturalizacije duga, prenosi Rojters.

Mi im dajemo sredstva koja su neophodna, kroz oprost duga ili grantove, precizirao je Adžaj Banga.

- Opraštanje duga je potrebno, ali ne od nas. To se traži od tih povjerilaca. To je pitanje koje pokušavamo da riješimo - dodao je predsjednik Svjetske banke, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Grupa Svjetske banke je na putu transformacije u "bolju banku" koja može efikasno da služi zemljama sa niskim prihodima i unaprijedi razvojne rezultate na globalnom nivou.

Grupa Svjetske banke je postigla značajan napredak u oblastima kao što su brzina i jednostavnost odobravanja projekata, uspostavljanje partnerskih odnosa sa drugim finansijskim institucijama i restrukturalizacija banke znanja, zaključio je Banga.

Govor Adžaja Bange predstavlja uvod u godišnji skup Međunarodnog monetarnog fonda i Grupe Svjetske banke koji će biti organizovan od 21. do 26. oktobra u Vašingtonu.