latinica  ћирилица
18/10/2024 |  12:11 ⇒ 12:13 | Autor: sputniknews.com

Petković sa šeficom Unmika: Bezbjednost srpskog naroda na KiM ozbiljno ugrožena

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se sa šeficom Misije UN na KiM Karolin Zijade, sa kojom je razgovarao o političko-bezbjednosnoj situaciji na KiM i predstojećoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koja je zakazana za 30. oktobar i na kojoj će biti predstavljen izvještaj generalnog sekretara UN o radu Unmika.
Petković i Zijade (Foto: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM/ nr) -
Petković i Zijade (Foto: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM/ nr)

Petković je ukazao na nezamjenljivu ulogu Misije UN na Kosovu i Metohiji, u očuvanju mira, bezbjednosti i zaštiti ljudskih prava i izrazio je očekivanja da će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe neće biti mogući, a još manje tolerisani.

Upozorivši na činjenicu da je bezbjednost i sigurnost srpskog naroda na terenu ozbiljno ugrožena, Petković je konstatovao da će predstojeći izvještaj generalnog sekretara UN o radu Unmika biti od suštinskog značaja za razumijevanje postojeće situacije na KiM i nemogućih uslova života u kojima se nalazi srpski narod na KiM, uz sagledavanje svih činjenica i datih okolnosti koje su ka tome dovele.

Direktor Kancelarije za KiM je sagovornicu upoznao sa posljednjim događajima u južnoj pokrajini, ukazavši da su jednostrani, protivpravni i eskalatorni potezi Prištine usmjereni ka stvaranju nepodnošljivih uslova za život našeg naroda i prijete da dovedu do njegovog potpunog progona sa Kosova i Metohije.

- To pokazuje jasnu namjeru Aljbina Kurtija da nasilnim gašenjem srpskih institucija, nasiljem, terorom i svakodnevnim pritiscima uspostavi etnički čisto Kosovo i Metohiju i dovede do njegove potpune albanizacije - istakao je Petković.

Petković je istakao da svi problemi sa kojima se srpski narod u pokrajini suočava, nedvosmisleno potvrđuju da je Srbima na Kosovu i Metohiji neophodno omogućiti što hitnije formiranje Zajednice srpskih opština, kroz koju bi bila obezbijeđena kolektivna i individualna prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti odbijaju da sprovedu više od 11 godina.

Na kraju razgovora, Petković je specijalnoj predstavnici generalnog sekretara UN prenio čvrstu opredijeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i u regionu, kao i riješenost da istraje na poštovanju međunarodnih pravila i normi. To podrazumijeva prevashodno poštovanje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i dokumenata koji su na snazi i koji se moraju poštovati i primjenjivati, zaključio je Petković.