latinica  ћирилица
18/10/2024 |  12:21 ⇒ 14:24 | Autor: Agencije

Zaharova: Srbi i Rusi nastavljaju djela naših predaka

Srbi i Rusi, kao i mnogi drugi narodi, nastavljaju djela naših predaka, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za RT Balkan.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL/ilustracija) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL/ilustracija)

Zaharova naglašava da su se njeni preci borili na strani pobjednika.

- Oba moja djeda su se borila u Crvenoj armiji. Oni su se borili protiv nacizma i fašizma. Obje moje bake su tokom Velikog otadžbinskog rata radile u fabrikama, pored normalnog civilnog života radile su i u ime pobjede. Sjećanje na ta vremena je živo u meni ne samo zbog udžbenika, već, prije svega, zbog istorije moje porodice - poručuje Zaharova koja je prisustvovala na prijemu povodom obilježavanja 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu u ambasadi Republike Srbije u Moskvi.

Veoma je važno, kako kaže, da se ovi značajni datumi i njihovo obilježavanje ne pretvore u formalnost, protokolarne prijeme, već da oni budu dio obrazovnih programa. Važno je shvatiti, dodaje ona, da ova priča nije završena, ona se nastavlja.

- Zaista se nadam da će srpski narod, a znam da je tako, kao i rukovodstvo Srbije sagledati procese koji uzimaju maha na evropskom kontinentu kao i dešavanja u vezi sa Ukrajinom, kao nešto što ukazuje na to da je ovo nedovršena priča o Drugom svjetskom ratu - naglašava Zaharova.

Važno je da saznanja o Drugom svjetskom ratu, o Rusiji, budu dio filozofije naroda, državne politike. Takođe je veoma važno zapamtiti i znati da ovo nije neka priča iz prošlosti čije je poglavlje već zatvoreno i koja će jednostavno biti predstavljena u udžbenicima i dokumentarcima.

Istorija se ponavlja

Podsjeća da je, zbog pozicije Zapada, veoma mnogo zločinaca, nacističkih predstavnika i aktivnih ličnosti Trećeg rajha sklonjeno iz suda u Nirnbergu. Oni su, kako dodaje, živjeli u zapadnim zemljama, kako u Zapadnoj Njemačkoj, tako i u Švajcarskoj, SAD, Kanadi, Latinskoj Americi.

- Oni su sačuvani u zapadnim zemljama, kako u Zapadnoj Njemačkoj, tako i u Švajcarskoj, SAD-u, Kanadi, Latinskoj Americi. Generalno, rasuti su svuda po svijetu. Nisu kažnjeni, nisu snosili nikakvu odgovornost. Mnogi od njih su promijenili imena, a neki su ih zadržali. Njihovi potomci sada, nažalost, vjeruju da je došlo vrijeme za osvetu. Rođaci nacističkih zločinaca i kolaboracionista dolaze na vlast u zemljama poput Kanade i Njemačke. Dolaze na vlast bez osjećaja krivice, bez želje da rade za dobrobit ovog svijeta, već sa shvatanjem da je došao njihov trenutak da rehabilituju svoje pretke - rekla je Zaharova.

Ona je podsjetila na situaciju koja se desila u kanadskom parlamentu.

- Vidjeli smo kada je cijeli parlament, kao i premijer Kanade, aplaudirao jednom nacističkom gadu. Ovo je istorija nacizma koja se pretvara u formu neonacizma. Ovo je ista fašistička ideologija, nacistička ideologija, rasistička ideologija, prerušena u novi savremeni tehnološki dizajn, a zapravo je njena suština ista - ističe Zaharova.

Primakov: Srpski narod pamti zasluge sovjetskog naroda i Rusije u oslobođenju Beograda

Srpski narod veoma dobro pamti zasluge sovjetskog naroda i Rusije, koja je doprinijela u oslobođenju Beograda, kaže Јevgenij Primakov, direktor "Rossotrudničestva".

Na pitanje koliko su ovakvi susreti i događaji važni u kontekstu globalnih promjena, informacionog rata i pokušaja prekrajanja istorije, Primakov kaže da su izuzetno važni za oba naroda.

- Sada cijela delegacija muzičara, umjetnika, političara, stručnjaka ide u Beograd gdje će biti održan niz događaja, kao i koncerti i konferencije. Uskoro, sredinom novembra, u Ruskom domu biće održana još jedna konferencija posvećena posljedicama bombardovanja, koje su bile prije 25 godina. Tad je godišnjica. Veoma je simbolično da se ova dva datuma, 80. godišnjica oslobođenja Beograda i 25 godina od bombardovanja Јugoslavije tako poklapaju. Čak se i raspored događaja poklapa - objašnjava on.

Izvor: rt.rs