latinica  ћирилица
18/10/2024 |  14:50 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

Podrška povrijeđenoj doktorki i zaposlenima Doma zdravlja Bratunac

Dom zdravlja u Banjaluci najoštrije osuđuje napad na Snežanu Stojanović, porodičnog doktora u Domu zdravlja Bratunac, te upućuje podršku njoj, kao i svim zaposlenim u toj zdravstvenoj ustanovi.
Dom zdravlja Banjaluka (Foto: domzdravljabanjaluka.com) -
Dom zdravlja Banjaluka (Foto: domzdravljabanjaluka.com)

- Banjalučki Dom zdravlja kao najveća zdravstvena ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite Republike Srpske, oštro osuđuje svaki oblik nasilja, a posebno nad zdravstvenim radnicima. Već dužni niz godina upozoravamo sve nadležne institucije o problemima sa kojima se susreću zdravstveni radnici koji pružaju usluge na primarnom nivou zdravstvene zaštite - saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Verbalni i fizički napadi na medicinsko osoblje se, kako navode, dešavaju mnogo češće, a javnost najčešće o njima nije upoznata.

Iz ove zdravstvene ustanove posebno napominju da ovi napadi ugrožavaju živote zdravstvenih radnika i prouzrokuju traume koje mogu dovesti do profesionalne greške u radu, ostavljaju posljedice, ne samo na zdravstvenog radnika, nego na cijeli kolektiv.

- Postavlja se pitanje kako zdravstveni radnik može dalje nastaviti rad u uslovima u kojima mu je ugrožen život i kako može nastaviti pružati medicinsku pomoć kada ni sam nije siguran za svoju ličnu bezbjednost - navode iz banjalučkog Doma zdravlja.

Posebno su, kako navode, ugroženi zdravstveni radnici koji rade u noćnim satima kada po zdravstvene usluge dolaze građani sa opravdanim zahtjevima, ali i po usluge koje inače mogu dobiti u toku cijelog radnog dana i vikendom kod svog ordinirajućeg doktora.

- Ovakav odnos prema zdravstvenim radnicima u domovima zdravlja, pored ostalih problema, dovodi do toga da niko ne želi da radi u hitnoj pomoći i porodičnoj medicini niti da se opredijeli za specijalizacije iz ovih oblasti jer se smatra da je rad prezahtijevan, opasan i rizičan - ističu iz Doma zdravlja Banjaluka.

Iz ove zdravstvene ustanove izražavaju ogromno nezadovoljstvo, ali i razočaranje svih radnika ove ustanove, jer su, kako navode, zdravstveni radnici dovedeni u vrlo nezavidnu situaciju i izloženi negativnom pritisku javnosti samo zato što stručno i profesionalno rade svoj izuzetno težak i odgovoran posao onako kako najbolje znaju.

- Povrijeđenoj doktorki Stojanović želimo brz oporavak od zadobijenih povreda i pretprljenog stresa, u nadi da se ovakvi incidenti neće više dešavati i da će se ovaj problem sistemski riješiti - zaključuje se u saopštenju banjalučkog Doma zdravlja.

Sa ciljem rasvjetljavanja napada na doktorku u Domu zdravlja u Bratuncu, iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini Srni je rečeno da je naređeno preduzimanje mjera radi prikupljanja potrebnih dokaza da bi bila donesena pravilna tužilačka odluka.

Iz policije je saopšteno da je M.D. uhapšen zbog sumnje da je u noći između srijede i četvrtka u Domu zdravlja u Bratuncu fizički napao S.S.

Doktorka je zadobila lakše povrede glave i grudnog koša nakon što ju je fizički napao pacijent u Domu zdravlja u Bratuncu.