latinica  ћирилица
18/10/2024 |  19:32 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Presuda u slučaju "Kovačević" test za BiH (VIDEO)

Presuda "Kovačević" je loša po Republiku Srpsku i teško provodiva. Zadire u Ustav i potpuno potire dvoentitetsko uređenje BiH. Zbog toga iz Vlade Srpske u Strazbur šalju delegaciju koju će predvoditi ministar pravde Miloš Bukejlović. Tamo će u Evropskom sudu za ljudska prava prisustvovati javnoj raspravi o presudi na koju se žalila BiH. Na jučerašnjem protestu ispred OHR-a, zbog najave Kristijana Šmita da će i on biti prisutan na toj raspravi, aplikant Slaven Kovečević potvrdio je da je cilj njegove apelacija tzv. građanska BiH.
Evropski sud za ljudska prava (foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK) -
Evropski sud za ljudska prava (foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Nakon 20. novembra i rasprave pred Velikim vijećem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, znaćemo u kom pravcu ide BiH. Ka tzv. građanskoj državi, što je suština predmeta "Kovačević", ili će to biti okidač za njenu disoluciju kako najavljuju mnogi analitičari i političari. Naime, presudom iz avgusta prošle godine Sud je utvrdio diskriminaciju Slavena Kovačevića po teritorijalnoj i etničkoj osnovi. I presudio da BiH bude jedna izborna jedinica za izbor članova Predsjednitšva i Doma naroda.

- U tom slučaju bi zapravo došlo do toga da se napravi jedna izborna jedinica u BiH, da se omogući da građani iz Federacije biraju srpskog člana Predsjedništva i na taj način bi se omogućilo da imamo još jednog Željka Komšića koji bi na isti način kako zastupa interese hrvatskog naroda ovaj bi zastupao odnosno ne bi zastupao interese srpskog naroda dovelo do destabilizacije BiH - smatra Lazar Stjepanović pravni predstavnik Republike Srpske.

Pokušaji stvaranja unitarne Bosne danas su upakovani u oblandu građanske države. Јasno je da se iza tog koncepta krije pokušaj dominacije najbrojnijeg bošnjačkog naroda nad Srbima i Hrvatima po principu države "jedan čovjek, jedan glas".

- Postoje dvije vizije BiH , jedna naša građanska u kojoj smo svi jednaki , i u toj viziji ima mjesta za sve - ističe Slaven Kovačević
apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ipak, pitanje je da li u viziji države po mjeri Slavena Kovačevića ima mjesta za Srbe, Bošnjake ili Hrvate. Upućujući apelaciju Sudu u Strazburu nije se izjasnio kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda. Upravo iz te činjenice crpio je argumente za svoju navodnu diskriminaciju pri izboru članova Predsjedništva i delegata u Dom naroda PS BiH.

- On kao osoba koja se nekad izjašnjavala kao Srbin nekad kao Hrvat, zar to nije manipulacija, zar to nije krađa identitata, to treba kazniti - poručuje Marina Pendeš delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda PS BiH.

Slaven Kovačević je u periodu 2012-2016 bio poslanik u Gradskom vijeću Sarajeva, sa veb stranice izbrisano je da se izjašnjavao kao Hrvat. Zato su Agenti Savjeta ministara koji zastupaju BiH pred Sudom u Strazburu tražili od CIK da dostavi podatke o izjašnjavanju Kovačevića o pripadnosti konstitutivnim narodima tokom svih izbornih ciklusa.

- CIK BiH je aktom od 01. avgusta ove godine, cijeneći releventne odredbe o Zaštiti ličnih podataka, obavjestila Agenta Savjeta ministara da ne može da dostavi tražene informacije za aplikanta pred Sudom u Strazburu Slavena Kovačevića - ističe se u odgovoru CIK-a.

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza navodi da su od strane Agenata SM koji zastupaju BiH pred sudom u Strazburom upoznati da je ranije CIK uvijek dostavljala, bez ikakvih smetnji informacije o entičkoj pripadnosti osoba ukoliko je to potrebno radi sudskih postupaka.

- zaista nam nije jasno zbog čega je u ovom slučaju napravljen presedan - dodao je on.

Tražena ali nedostupna informacija iz CIK pokazala bi da je Slaven Kovačević mijenjao nacionalno izjašnjavanje, što bi u konačnom koristilo Agentu da obori presudu pred Sudom u Strazburu.