latinica  ћирилица
18/10/2024 |  22:14 ⇒ 22:33 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije osveštao Srpski kulturni centar u Osijeku

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji boravi u kanonskoj posjeti Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, osveštao je večeras prostorije novoizgrađenog Srpskog kulturnog centra u Osijeku.
Patrijarh Porfirije osveštao Srpski kulturni centar u Osijeku (foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije osveštao Srpski kulturni centar u Osijeku (foto: spc.rs)

Srpski kulturni centar je otvoren u maju kao rezultat saradnje Srpskog narodnog vijeća /SNV/ i Eparhije osečko-poljske i baranjske, uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Hrvatske.

Patrijarh srpski blagoslovio je sve koji žive i rade u ovom centru.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istakao je da ovo događaj od velikog značaja za pravoslavne vjernike u Osijeku, zahvalivši se svima koji su pomogli u realizaciji projekta Srpskog kulturnog centra, te patrijarhu Porfiriju na duhovnim porukama.

- Želimo da ovo bude mjesto u koje niko neće zazirati od ulaska, u kojem će naši sunarodnici u slobodi i bez straha stvarati - rekao je Pupovac.

Povodom kanonske posjete Njegove svetosti, prethodno je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Osijeku služena doksologija.

Patrijarh Porfirije je u besjedi poručio da je ispunjen Božijim blagoslovom gdje god da sreće pravoslavni narod.

      View this post on Instagram

A post shared by Patrijarh Porfirije (@patrijarh_porfirije)

- Posebno emotivno sam ganut kada dolazim u ove krajeve, jer sam proveo ne mali broj godina na ovim prostorima i znam ispite, iskušenja i izazove svih ljudi koji ovde žive - istakao je patrijarh.

Njegova svetost je naveo da još bolje poznaje "dubinu gladi, potrebe za Bogom i za zajednicom u ljubavi sa čovjekom ko god on bio i kako god se zvao"

- Da nije tako bio bi besmislen ovaj svet i ovaj život - rekao je patrijarh Porfirije.

Sutra, drugog dana kanonske posjete Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, patrijarh Porfirije će osveštati Saborni hrama svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova, saopšteno je na sajtu Eparhije.