latinica  ћирилица
19/10/2024 |  09:03 ⇒ 09:11 | Autor: SRNA

Vladika Јoanikije: Mitropolit Amfilohije bio je začetnik nove epohe

Izložbom ikonopisa u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici otvorena je manifestacija "Dani mitropolita Amfilohija".
Mitropolit Јoanikije - Foto: RTRS
Mitropolit ЈoanikijeFoto: RTRS

Izloženi su radovi ikonopisaca koji su svoj dar i talenat već ugradili u mnogim crkvama i manastirima.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije istakao je sinoć na otvaranju da je mitropolit Amfilohije decenijama tragao i ulagao sve svoje napore da se dotakne božanske ljepote.

- O tome svjedoči i ovaj hram u čijem je ukrašavanju lično učestvovao i mnogo toga doprinosio. A prošlo je sigurno 40 godina otkako je organizovao prvu izložbu ikonopisanja u Vršcu. To je bio njegov prvi kulturni projekat - prisjetio se mitropolit Јoanikije.

Vladika Јoanikije rekao je da je mitropolit Amfilohije sabirao umjetnike za koje mnogi tada nisu ni znali.

- Okupljao je arhitekte, pisce, pjesnike i ikonopisce i sve one koji su umnožavali svoje darove i tragali za Božijom ljepotom. Bio je začetnik nove epohe i svojim djelom obilježio je cijelu jednu epohu. Idući njegovim stopama, ovogodišnje dane započinjemo baš ovom izložbom savremenom ikonopisanja - poručio je mitropolit Јoanikije.

Izložba 30 radova brojnih umjetnika i ikonopisaca biće otvorena u kripti hrama narednih 15 dana.

Manifestacija "Dani mitropolita Amfilohija" trajaće do 1. novembra.

Program se nastavlja u subotu, 26. oktobra, kada će u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici biti održan koncert hora "Mladenci" iz Beograda.

U ponedjeljak, 28. oktobra, biće organizovan okrugli sto o temi "Sveti Јustin Ćelijski u njegovom i našem vremenu", a u utorak, 29. oktobra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici u 19.00 časova planirano je predstavljanje knjige o počivšem arhimandritu Luki Aniću.

U srijedu, 30. oktobra, u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, koju će služiti vladika Јoanikije sa više arhijereja.

U četvrtak, 31. oktobra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici u 19.00 časova biće priređena Lučindanska akademija, Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog sa Cetinja.

U petak, 1. novembra, u 19.00 časova biće priređena dodjela nagrada "Izviiskra Njegoševa", čime se završavaju "Dani mitropolita Amfilohija".