latinica  ћирилица
19/10/2024 |  09:17 ⇒ 10:53 | Autor: sputniknews.com

Novo upozorenje Moskve: Ulazak Kijeva u NATO stavlja tačku na mogućnost političkog rješenja konflikta

Ukoliko Kijev bude primljen u NATO u aktuelnim uslovima, to će staviti tačku na mogućnost bilo kakvog političkog ili diplomatskog rješavanja konflikta u Ukrajini, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Poliščuk.
Rusija, Ministarstvo inostranih poslova (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV - arhiva) -
Rusija, Ministarstvo inostranih poslova (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV - arhiva)

On je rekao da bi ubacivanje Kijeva u NATO dovelo do nekontrolisane eskalacije situacije, te da bi direktno uključivanje Alijanse u ukrajinski sukob u tom slučaju bilo neizbježno.

- Odgovornost bi u tom slučaju u potpunosti bila na strani zapadnih mentora kijevskog režima - upozorio je Poliščuk.

Takođe je izrazio nadu da rukovodstvo Alijanse ima dovoljno zdravog razuma da uvidi kakve bi devastirajuće posljedice sa sobom povukao poziv Kijevu u NATO.

Prošle sedmice list Fajnenšl tajms objavio je informaciju da ukrajinske vlasti vode pregovore iza zatvorenih vrata o tome da predaju Rusiji dio svoje teritorije u zamjenu za članstvo u NATO.

Potom je novi generalni sekretar Alijanse, tokom svoje posjete Kijevu početkom oktobra, saopštio da će Ukrajina kad-tad postati članica NATO, te da se Rusija po tom pitanju ništa ne pita. On, međutim, nije govorio o rokovima kada bi to moglo da se desi.