latinica  ћирилица
19/10/2024 |  11:16 | Autor: SRNA

Karan: Dobra i trajna saradnja sa Srbijom, usvojena Deklaracija jača naše veze

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan ocijenio je da je saradnja sa Srbijom dobra, profesionalna i trajna, te naveo da se zalaže za takvu saradnju sa svim drugim agencijama jer je izgradnja međusobnog povjerenja ključna za uspješnu borbu protiv kriminala i organizovanih kriminalnih grupa.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

- Saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije je takva da ne razmišljam o tome kao da sarađujem sa nekom drugom državom, ali ona je isključivo profesionalna. Prije svega, u domenu je razmjene iskustava i obuke - rekao je ministar Karan u podkastu Srne.

On je naveo da Srbija takvu pomoć i saradnju nudi svima, a ne samo Republici Srpskoj, te dodaje da je međusobno povjerenje ključ uspješne borbe protiv kriminala.

- Mi kada govorimo o dobrim odnosima i dobroj saradnji, govorimo zato jer je ona put za rješavanje problema kriminaliteta - istakao je Karan.

Govoreći o nedavnim požarima u Republici Srpskoj i ponuđenoj pomoći Srbije u vidu helikoptera da bi se požari stavili pod kontrolu, Karan je rekao da je i ta ponuda bila ispolitizovana u Federaciji BiH, jer su pojedinci to uradili zlonamjerno pozivajući se na Deklaraciji sa svesrpskog Sabora.

- Deklaracija nije ni protiv koga, to ponavljamo i sada i hiljadu puta. Ta deklaracija samo jača naše veze. Sada ću dozvoliti sebi da dam i politički kontekst - Srbi gdje su manjina nakon raspada bivše SFRЈ nestaju, Srbi gdje su manjina u svakoj državi od Hrvatske do Makedonije, kroz proces asimilacije nestaju. I nestaće potpuno ne budu li imali zaštitu svojih matica Republike Srbije i Republike Srpske - rekao je Karan, koji je i profesor ustavnog prava.

On je naglasio da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na Svesrpskom saboru, dokument koji garantuje ustavno-pravnu poziciju Republike Srpske u okviru dejtonske BiH, koja je složena i u kojoj svaki od tri naroda ima ista prava.

- U multietničkim državama niko ne može nametnuti svoje odluke i rješenja - ukazao je Karan.

On je naveo da nikada nisu prestali pokušaji unitarizacije BiH, što je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom, te dodao da bi to otvorilo vrata majorizaciji i buđenju osjećaja nesigurnosti.

- Upravo taj proces unitarizacije je majorizacija. To znači da imate pravo da dignete ruku, ali vaša ruka se ne priznaje jer neko ima više ruku - upozorio je Karan.

Karan, koji je i univerzitetski profesor, 16 godina izučava i piše na temu ustavnog uređenja BiH, a sada je napisao knjigu pod nazivom "Dejtonski čvor", koja će uskoro biti predstavljena javnosti na Sajmu knjiga u Beogradu.

- Ustavno uređenje BiH smatram ključnim pitanjem, kao i Dejtonski mirovni sporazum i Aneks četiri. Ljudi moraju da shvate šta znače ti federalni principi. To znači da nijedna institucija u BiH ne može biti izgrađena bez vas, a da se nijedna odluka ne može donijeti bez vas. To su dva ključna principa - istakao je Karan.

On je ukazao da danas brojne države, uključujući i one najbogatije i najmoćnije, funkcionišu na principu federalnog uređenja, a da ti isti govore da je takvo uređenje neodrživo u BiH.

- Kada bi i ta Amerika, Švajcarska, Njemačka i veliki broj drugih federalnih država na svijetu narušili te principe, raspali bi se. A to nam rade upravo oni koji znaju da je to tako, koji žive u federalnim državama i mi im govorimo samo nemojte, jer to što traže nije održivo i nije moguće - zaključio je Karan.