latinica  ћирилица
19/10/2024 |  11:19 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Karan: Srpska bezbjedna, ne dozvoljavamo prenos nadležnosti

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan potvrdio je da je Republika Srpska bezbjedna, te da u vezi s tim policijski službenici štite ustavni poredak kao najvažniji okvir bezbjednosti, živote i imovinu građana, ukazavši da se pokazalo da je bilo veoma važno sačuvati autonomiju u sektoru bezbjednosti, imajući u vidu da nikada nisu prestali napadi na Republiku Srpsku i pokušaji umanjenja nadležnosti u ovoj oblasti.
Siniša Karan - Foto: SRNA
Siniša KaranFoto: SRNA

- Bezbjednost nije Bogom data, mi moramo da je cijenimo. Kada vi danas u Republici Srpskoj živite jednim sasvim normalnim životom, kada nemate nikakvih velikih bezbjednosnih događaja, pogotovo onih koji nisu riješeni, onda moramo to da cijenimo jer iza tog jednog mirnog dana stoji veliki napor svih policijskih službenika - rekao je Karan u podkastu Srne.

On je naglasio da je u Republici Srpskoj smanjen broj najtežih krivičnih djela, i za primjer navodi rasvijetljenost najtežih krivičnih djela, odnosno ubistava.

- Od prošle godine mnogo smo učinili na prevenciji što je rezultiralo time da ove godine u sve ijednom segmentu kriminaliteta imamo veliki pad - rekao je Karan.

Komentarišući upravljanje migrantskom krizom sa bezbjednosnog aspekta, on je podsjetio da su institucije reagovale na vrijeme, te da su prije pojave ovog problema donijeli rješenja koja su se pokazala efikasnim, kao što je odluka da se ne grade kampovi i ne zadržavaju migranti na teritoriji Srpske.

- Bio je snažan pritisak da ti kampovi budu i u Republici Srpskoj. Taj pritisak postoji i danas, a možda je i veći, ali naša je politika takva da ne želimo da ti kampovi budu kod nas. Vidjeli ste u Federaciji koliko u svemu tome ima politike, da se prave kampovi tamo gdje žive Srbi, gdje su ionako već uplašeni i ne osjećaju se bezbjedno - naglasio je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

On je naveo da policijski službenici na terenu odrađuju značajan posao kada je riječ o prevenciji, te da je činjenica da nema krivičnih djela koja su počinili migranti, kao i onih počinjenih nad njima.

- Bezbjednost naših građana zbog kretanja i pojave migranata nije ugrožena, ali to treba svakodnevno pratiti - kaže Karan.

On je dodao da se značajan broj krivičnih djela, kada je riječ o migrantima, odnosi na krijumčarenje, te navodi da neadekvatne kazne ne odvraćaju pojedince od ovakvog postupanja.

- Policija Srpske svakodnevno daje ispomoć Graničnoj policiji, a 50 do 100 naših policajaca pomaže u tome - naveo je Karan.

MUP Srpske sarađuje i sa drugim policijskim agencijama, kaže Karan, i navodi primjer komunikacije sa MUP-om Federacije, Hrvatskom i Srbijom.

On je rekao u podkastu Srne da Srpska autonomno upravlja krizom i tvrdi da na takav pristup neće uticati ni ugovor sa Fronteksom.

- Kada je u pitanju ugovor sa Fronteksom, u početku su pokušavali da se preuzmu nadležnosti Republike Srpske. Mi to nismo dozvolili, to nećemo nikada dozvoliti, i onog časa kada su prihvatili naša pravila, da puna nadležnost u tom segmentu bude naša, onda su sada počeli da koče jer nije bilo po njihovom - rekao je Karan.

Nažalost, kaže on, Federacija sada i od ovoga pravi političku priču, iako je ovo trebalo da bude isključivo bezbjednosno pitanje.

- Bilo ili ne ugovora, migrantska kriza je pod kontrolom i tako će i biti - tvrdi Karan.

Da se svako pitanje koristi za udar na Republiku Srpsku, potvrđuje i navedeni problem, rekao je Karan i dodao da se skrivene namjere Federacije ogledaju u smanjenju nadležnosti Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Pokušaj prenosa nadležnosti nikada nije prestao, samo se modifikuje, ali mi to brzo prepoznajemo, djelujemo vrlo aktivno u tom pravcu i ne dozvoljavamo nikakvo miješanje u nadležnosti Republike Srpske - zaključio je ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.