latinica  ћирилица
19/10/2024 |  18:09 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Skrivanjem tablica pojedini motociklisti izbjegavaju sankcionisanje saobraćajnih prekršaja (VIDEO)

Iako se broj kamera koje mjere brzinu na putevima Srpske povećava iz godine u godinu, pojedini vozači i dalje pokušavaju da prikriju svoje prekršaje. Ovoj praksi najčešće pribjegavaju pojedini motociklisti koji,u namjeri da izbjegnu plaćanje kazni zbog prebrze vožnje, prikrivaju registarske tablice svojih motora.
Motociklista - Foto: RTRS
MotociklistaFoto: RTRS

Vozači motocikala u Republici Srpskoj dovijaju se na razne načine kako bi pokušali da izbjegnu moguće saobraćajne kazne. Јedan od novijih trendova je skrivanje registarskih tablica ili jednog njihovog dijela. Iz MUP-a Srpske potvrđuju da je ova praksa sve prisutnija.

- Primijećena je pojava da motociklisti prelijepe, odnosno prikriju dio registarskih tablica. Osnovni razlog prikrivanja registarskih tablica jeste da izbjegnu sankcije zbog saobraćajnog prekršaja  - kaže glavni inspektor za bezbjednost saobraćaja MUP-a Republike Srpske Danko Tunić.

Dugogodišnji motocilisti i članovi banjalučkog MK "Istok" ne podržavaju ovu praksu.

- Moram biti iskren i reći da ne podržavam takve postupke mojih kolega ili bilo kojih bajkera, pa i mene. Kažem mene, jer desilo se da sam i ja nekada to radio. Ne radim to više, volim da uživam u vožnji, ali mogu i da opravdam takav postupak mojih kolega - kaže Darko Savić, motociklista ovog kluba.



Takvo ponašanje, jasno, spada u domen prekršaja, jer zakon kaže da se brojke i slova na registarskim tablicama moraju jasno vidjeti. Oni koji se odluče na ovaj korak moraju biti spremni i na kaznu koja je propisana zakonom.

- Novčana kazna za prelijepljivanje tablica je stvarno mala, ali prekršaji koji proizilaze iz prikrivanja registarskih tablica, na primjer prekoračenja brzine, svakako sa stanovišta bezbjednosti saobraćaja su jako opasne i treba eliminisati tu pojavu - dodaje inspektor Tunić.

Sa ovim je saglasan i advokat Goran Mačinković. Јedino rješenje je, kaže, izmjena Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH.

- Oni to rade svjesno i odgovorno upravo zbog niske sankcije prema učesnicima u saobraćaju. Ta novčana kazna iznosi 30 KM i ukoliko je plate u roku od osam dana iznosiće 15 KM. Јedino rješenje u ovom trenutku jeste izmjena i dopuna Zakona kako bi se te sankcije pooštrile - ističe Mačinković.

Sa napretkom tehnologije kontrole brzine, očito napreduju i trikovi pojedinih vozača motocikala koji skrivanjem tablica pokušavaju izbjeći kazne zbog prebrze vožnje. Na žalost, takva vožnja za mnoge od njih imala je posljedice koje su fatalnije od novčane kazne za saobraćajne prekršaje.