latinica  ћирилица
19/10/2024 |  10:55 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Trebinje: Pedijatri upozoravaju na značaj imunizacije (VIDEO)

Medicina dječije dobi je nauka koja se brzo razvija, pa je i promjena terapijskih stavova i doktrina sve češća, istaknuto je na 26. Јesenjem stručnom sastanku pedijatara u Trebinju, u organizaciji Udruženja pedijatara Republike Srpske.
Trebinje, Јesenji sastanak pedijatara Republike Srpske - Foto: RTRS
Trebinje, Јesenji sastanak pedijatara Republike SrpskeFoto: RTRS

Tokom trodnevnog rada, biće prezentovani naučni i stručni radovi iz većine oblasti dječije medicine, kao što su bolesti srca kod djece, krvne bolesti, pulomološke bolesti. Akcenat će biti stavljen na imunizaciju kod djece i stopu njenog opadanja, kao i o posljedicama izbjegavanja vakcinacije djece. Učestvuje više od 90 pedijatara i predavača iz Srpske i Srbije.

Јelica Predojević Samardžić, predsjednica Udruženja pedijatara Republike Srpske, istakla je da je problem nedovoljne imunizacije posljedica to što je zdravstveno prosvjećivanje roditelja prepušteno uticaju društvenih mreža, umjesto da to rade zdravstveni radnici. Ovakvu situaciju je, prema njenim riječima, uzrokovala preopterećenost pedijatara u primarnom nivou, koji često nemaju  vremana za ozbiljan i argumentovan razgovor sa roditeljima o značaju vakcinacije.

Vladimir Kojović, specijalista dječije hirurgije i urologije, Institut za zaštitu majke i djeteta Srbije, upozorio je da je zabilježeno povećanje uroloških oboljenja kod djece, te ukazao da još nisu utvrđeni razlozi koji ih izazivaju - da li neke drugačije životne navike, održavanja trudnoće ili ostalo. Zabrinjava, kako je istakao, da se djeca sve češće rađaju sa poremećajima uroloških i genitalnih organa.

Ljiljana Buha, načelnica odjeljenja Pedijatrije sa neonatologijom, Bolnica Trebinje, poručila je da je važno da riječ nauke stigne i do manjih sredina, koje nisu u mogućnosti da budu upoznate sa savremenim medicinskim dostignućima. Istakla je značaj ovakvih skupova na kojima eminentni stručnjaci prezentuju nova saznanja i stavove, a sve u cilju liječenja pacijenata i zaštite zdravlja građana.