latinica  ћирилица
20/10/2024 |  16:30 ⇒ 17:01 | Autor: SRNA

Ruska nacionalna televizija snima serijal o Srbiji

Prvi kanal ruske državne televizije snima serijal o Srbiji koji će biti emitovan u udarnom terminu za novogodišnje praznike.
Snimanje serijala o Srbiji - Foto: SRNA
Snimanje serijala o SrbijiFoto: SRNA

Ekipa ruske televizije boravi u Srbiji uz podršku Kancelarije Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju, i snima dvije epizode popularne serije "Život naših ljudi".

- Ovaj projekat ima veliki značaj za našu zemlju, jer omogućava da se pred ruskim i međunarodnim auditorijumom predstave bogata kultura, tradicija i život u Srbiji - saopšteno je iz ove kancelarije Vlade Srbije.

U saopštenju se ističe da je snimanje ove emisije još jedan korak u jačanju kulturnih i prijateljskih veza između Srbije i Rusije, koje su oduvijek bile duboke i snažne.

- Kroz ovakve projekte imamo priliku da pokažemo svijetu našu istoriju, običaje i vrijednosti koje njegujemo, kao i da se otvorimo za nove saradnje i razmjenu ideja - rekao je direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon.

Kroz objektiv ruskih novinara koji dvije nedjelje obilaze Srbiju biće predstavljena srpska kultura, istorija, sport, gastronomija, ali i lične priče Rusa koji žive u Srbiji.

Emisija će ugostiti i poznate ličnosti iz Srbije koje su postigle uspjeh u Rusiji ili rade na promovisanju rusko-srpskih odnosa, režisera Emira Kusturicu, producenta Boška Kozarskog, fudbalera Ognjena Koromana, direktora "Ruskog doma" Evgenija Barova, Irinu Antanasijević profesorku na Filološkom fakultetu.

Za emisiju su snimili Hram Svetog Save i ruskog mozaičara Nikolaja Muhina koji je napravio mozaik u Hramu.

Ekipa je snimila eksperiment pravljenja parfema u parfimeriji "Sava", proces pravljenja ajvara, kajmaka, zemunsku pijacu, majstorski čas izrade grnčarije u Zlakusi, zlatiborske trubače i folkloraše.

Snimljen je i manastir Svetog Romana kod Paraćina gdje je sahranjeno srce grofa Rajevskog koji poslužio kao inspiracija za lika grofa Vronskog iz knjige Lava Tolstoja "Ana Karenjina".