latinica  ћирилица
21/10/2024 |  10:06 ⇒ 11:08 | Autor: RTS

O´Brajan: Najvažnije je da Srbi na KiM žive kao normalni evropski građani

Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Aziju DŽejms O'Brajan rekao je za RTS da želi da se svi Sporazumi i njihove odredbe postignute tokom dijaloga Beograda i Prištine poštuju, ali i da je najvažnije da Srbi u južnoj srpskoj pokrajini žive kao normalni evropski građani.
DŽejms O'Brajan (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
DŽejms O'Brajan (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

DŽejms O'Brajan je u razgovoru za RTS rekao da je, što se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština, potrebno da se sporazumi poštuju, da u tom smislu nacrt Statuta mora da prođe Ustavni sud, ali i da mora da postoji i širi razgovor da Srbi na Kosovu i Metohiji budu integrisani kako na jugu, tako i na sjeveru.

- A ZSO je važan korak, bitno je da se napravi napredak i prije nego što se Zajednica formira. Važno je da ljudi normalno žive, da se registruju brakovi, rođena djeca i na svemu tome radimo istovremeno. Obaveze postoje od 2015, kada su prvi put potpisne, ja ne mogu rok da obećam, ali je najvažnije da Srbi žive kao normalni evropski građani - rekao je O'Brajan.

Dodao je i da Sjedinjene Američke Države nisu mjesto gdje se razgovor dvije strane odvija, ali da su veoma aktivne na terenu.

- Bitno je da se zaštite građani svih nacionalnosti - rekao je O'Brajan.

On je rekao i da je cilj da se razgovara o praktičnim stvarima - kako da se protok robe ubrza, zbog čega je u interesu svih da se prelazi otvore i da sirovine iz centralne Srbije ulaze u pokrajinu kako bi se nastavila proizvodnja.

- Otvaranje prelaza je uspjeh. Puno saobraćaja se usmjerava na prelaz - naveo je O'Brajan.

O'Brajan je ponašanje Prištine i to što svoje poteze ne koordiniše sa SAD ocijenio kao želju privremenih institucija da pokaže moć, a da manje da radi za narod.

- Postoje posljedice za to, a najveća je bila kada velike države Evrope nisu dozvolile da Kosovo uđe u Savet Evrope. Sve to jer nema koordinacije - rekao je O'Brajan.

Dodaje i da ne bi insistirao na sankcijama protiv Prištine, jer se one primjenjuju kada je u pitanju korupcija ili zaštita ljudskih prava.

- Problemi se rješavaju kroz razgovore - poručio je O'Brajan.

Govoreći o evrointegracijama, on je rekao da SAD žele da se sve zemlje Zapadnog Balkana kreću ka Evropskoj uniji, i da je u tom smislu važan korak Plan rasta.

- Srbija je najveća ekonomija i neće region moći da napreduje ako Srbija ne bude integrisana. Stari konflikti mogu samo da zadrže Srbiju na tom putu - rekao je O'Brajan. Ističe i da bi sve privrede regiona trebalo da se integrišu, da je to cilj Plana rasta.

- Plan rasta ističe i donosi ono što je korisno za integracije, bitno je da transfer novca bude jeftiniji - rekao je DŽejms O'Brajan.