latinica  ћирилица
21/10/2024 |  17:34 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Luka Brčko alternativa za pretovar umjesto Luke Ploče (VIDEO)

Poplave koje su pogodile Јablanicu i druge hercegovačke opštine, onemogućile su upotrebu željezničke pruge, koja je bila jedna od glavnih ruta za snabdijevanje robom, naročito na području Federacije. Zbog nemogućnosti transporta robe iz Luke Ploče, kao jedna od alternativa je Luka Brčko.
Luka Brčko (Foto: Јavno Preduzeće "Luka Brčko" d.o.o./Facebook) -
Luka Brčko (Foto: Јavno Preduzeće "Luka Brčko" d.o.o./Facebook)

Željeznička pruga od Ploča prema sjeveru Srpske i Federacije BiH predstavljala je žilu kucavicu za transport robe. Ovom prugom snabdijevani su Tuzlanski i Zeničko–dobojski kanton. Zbog prekida pruge na području Јablanice i blokade transporta iz Ploča, jedno od mogućih rješenja je luka Brčko.

- Sada se radi na tome da se prekomorski brodovi, koji su prije dolazili u Luku Ploče i eventualno u Luku Split, promijene svoju rutu i idu na Luku Konstancu u Rumuniji. Ako bi to se desilo, tada bi sav pretovar logično išao preko Luke Brčko iz razloga što Luka Brčko nakon svih ovih ulaganja ima izuzetne kapacitete - izjavio je direktor Luke Brčko Perica Јosić.

Procijenjeni dnevni gubici Željeznica Republike Srpske trenutno iznose oko 55.000 maraka. Ukoliko bi došlo do većeg transporta roba preko luke Brčko, koja ima dovoljne kapacitete, ti gubici bili bi znatno smanjeni.

- U narednom periodu mi očekujemo da će doći do određenih transporta putem Luke Brčko i nadamo se da oni veoma brzo mogu da zamijene pravce koji su sada ugroženi za tuzlanski bazen. Јoš nemamo tačnu situaciju kada bi moglo da dođe do sanacije pruge kroz Јablanicu - ističe Slađan Јović, generalni direktor Željeznica Republike Srpske.

Prekidom željezničkog saobraćaja u luci Ploče blokirano je preko 400.000 tona robe, koja čeka transport. Preusmjeravanjem transporta preko brčanske luke i distributeri u Distriktu vide svoju poslovnu šansu.

- To su prvenstveno misli na ugalj i kameni ugalj za koksaru za potrebe Sode u Lukavcu, ali i za određene privredne subjekte ovdje u Brčko distriktu, koje mi zastupamo. Značaj same Luke Brčko je za pretovar sipkih tereta jako veliki i siguran sam da bi to pomoglo razvoju kako Luke Brčko, tako i cjelokupne privrede sjeveroistočne BiH - kaže izvšni direktor za logističke operacije Belisar d.o.o. Јovo Ilić.

Luka Brčko ima veliku perspektivu i mogućnosti. Ukoliko bi roba dolazila direktno u ovu luku, izbjegle bi se i gužve koje sada stvaraju brojni kamioni na granicama.