latinica  ћирилица
21/10/2024 |  22:18 ⇒ 22/10/2024 | 07:24 | Autor: sputniknews.com

Nebenzja: Članstvo Ukrajine u NATO je apsolutno neprihvatljivo za Rusiju

Članstvo Ukrajine u NATO je apsolutno neprihvatljivo za Rusiju i ne može biti dio bilo kakvog mirovnog sporazuma, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
Vasilij Nebenzja (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Vasilij Nebenzja (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

- Da niko ne bi gajio iluzije, želim odmah da potvrdim da je članstvo Ukrajine u NATO-u u bilo kom teritorijalnom obliku apsolutno neprihvatljivo za Rusiju i da ne može biti dio bilo kakvih mirovnih planova ili posredničkih inicijativa - rekao je Nebenzja, govoreći na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, posvećen situaciji u Ukrajini.

Istovremeno, kako je istakao ruski diplomata, Rusija je spremna da razvija dobrosusjedske odnose sa neutralnom i nesvrstanom Ukrajinom, kako je navedeno u njenom ustavu i predviđeno rusko-ukrajinskim sporazumima prije državnog udara 2014. godine.

Prema riječima Nebenzje, Volodimir Zelenski trpi očigledan poraz na bojnom polju i zato želi da uvuče NATO u direktan sukob sa Rusijom.

Kako je primjetio ruski diplomata, Zelenski je, u želji da održi vlast, "spreman da cijeli svijet gurne u ponor nuklearne apokalipse".

Nebenzja se takođe dotakao "plana pobjede" koji je predstavio Zelenski, napominjući da on ne sadrži čak ni nagoveštaj spremnosti da se traži dugoročno rješenje sukoba sa Rusijom.