latinica  ћирилица
25/10/2024 |  21:12 ⇒ 21:13 | Autor: sputniknews.com

Moskva objavila detalje sporazuma sa Sjevernom Korejom

Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Sjeverne Koreje nije usmjeren protiv interesa drugih zemalja, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Ovaj dokument nije usmjeren na konfrontaciju, odbrambenog je karaktera i nije usmjeren protiv interesa trećih zemalja, nego ima za cilj održavanje stabilnosti u regionu sjeveroistočne Azije - saopštila je Zaharova.

Kako je dodala, sporazum sadrži osnovne principe razvoja rusko-korejskih veza za produbljivanje partnerstva i strateške koordinacije u oblastima koje su prioritet za dvije zemlje.

Po riječima Zaharove, potpisivanje tog dokumenta bio je prirodan slijed razvoja odnosa bratskog prijateljstva i sveobuhvatne saradnje i njihov prelazak na nivo bez presedana.

Dokument takođe odražava tekuće geopolitičke promene koje stvaraju potrebu da se obnove pravne osnove za međusobno korisnu saradnju Rusije i Sjeverne Koreje, dodala je ona.

Zaharova je precizirala da će, nakon što ga odobri Državna duma, nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma biti proslijeđen Savjetu federacije.

- Ukoliko senatori ne budu imali primedbe, sporazum će biti odobren u prvoj polovini novembra nakon čega će biti poslat predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na potpisivanje. Završna faza biće razmjena uredbi o ratifikaciji sa korejskom stranom. Od tog momenta sporazum će imati pravnu snagu - objasnila je diplomata.

Lideri Rusije i Sjeverne Koreje potpisali su dokument 19. juna, tokom Putinove posjete Pjongjangu. Trebalo bi da zamijeni osnovni Sporazum o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji između Rusije i Sjeverne Koreje od 9. februara 2000. godine.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao za televiziju Rusija 1 da je pitanje pružanja međusobne vojne pomoći stvar Rusije i Sjeverne Koreje, te da samo one mogu da odlučuju o tome da li će se ograničiti na vojne vježbe i razmjenu iskustva u okviru člana koji je predviđen sklopljenim sporazumom "ili će nešto primijeniti".

On je dodao da Moskva nikada nije sumnjala da je Pjongjang ozbiljan u pogledu sprovođenja sporazuma o strateškom partnerstvu u smislu zajedničke odbrane.

U čl. 4 sporazuma kaže se da "ako se jedna od strana nađe u ratnom stanju zbog oružanog napada jedne ili više država, druga strana će joj odmah pružiti vojnu pomoć svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju u skladu sa članom 51 Povelje UN i zakonima Sjeverne Koreje i Ruske Federacije".