latinica  ћирилица
21/10/2024 |  22:42 ⇒ 22/10/2024 | 08:14 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Predsjednik Srpske na Samitu BRIKS-a prirodan tok prijateljskih odnosa sa Rusijom i Kinom (VIDEO)

Učešće predsjednika Srpske Milorada Dodika na 16. samitu BRIKS-a je prirodan tok, s obzirom na prijateljske odnose sa predsjednikom Rusije i Kine - rečeno je u emisiji "Drugi ugao".
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Istoričari podsjećaju da je BRIKS , između ostalog, svjedočanstvo da se još nalazimo u tranzicionom vremenu uspostavljanja novog sistema ravnoteže odnosa u svijetu.

- Situacija vezana za bombardovanje Јugoslavije 1999. godine bila je podstaknuta pored svih onih ekonomskih razloga, bogatstava na Kosovu i Metohiji i rudnih i raznih drugih bogatstava bila je podstaknuta i izgradnjom velike vojne baze na Kosovu i Metohiji. To je sve bilo radi sučeljavanja ili bolje rečeno uspostavljanja odnosa prema tada Rusiji, odnosno istočnom svijetu - istakao je istoričar Željko Vujadinović.

BRIKS je, u svojoj suštini, izlazak naroda, država i civilizacija u jedan slobodan prostor kakvog, na planetarnom nivou nikada nije bilo, kaže novinar Đuro Bilbija.

- Sa te tačke na kojoj smo danas, na kojoj se Republika Srpska brani, na kojoj Republika Srpska širi svoje mogućnosti i ućvršćuje svoje pozicije, poziv Miloradu Dodiku da dođe na samit u Kazanj potpuno je prirodan - jasan je Bilbija.

Nina Sajić, docent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, kaže da je Samit u Kazanju izuzetno važan događaj.

- Izuzetno značajan događaj, možda jedan od najznačajnijih skupova multilateralnih na kojima mi prisustvujemo. Prije toga smo imali reprezentaciju Republike Srpske koja je učestvovala u BRIKS igrama, takođe značajan događaj. Svako mjesto gdje bude istaknuta zastava Republike Srpske je značajno zato što se na taj način potvrđuje njen međunarodni subjektivitet - poručila je Sajićeva.